НОВИНИ

Пак отложиха делото срещу пастора от Сливен, обвинен в педофилия

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:08, 14.05.2024 (обновена)
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Скандално бавното придвижване на призовка и обвинителен акт между районния съд в Сливен и затвора в Бургас станаха причина за поредното абсурдно отлагане на делото срещу британския пастор Даниел Хъл. Той е даден на съд преди 13 месеца за блудство с 14 деца, а делото срещу него вече 6 пъти не може да тръгне.

"Случаят Хъл" нашумя още през 2020 година. Тогава той беше задържан пак за блудство, но година по-късно излезе на свобода, защото пострадалите оттеглиха показанията си. След това през август 2022-ра отново беше задържан, заради жалби на нови жертви. Сега се оказва, че Даниел Хъл използва времето си в затвора, за да пише писма на новите си жертви.

"Исус ще дойде, чакаме неговото пришествие. Бъди готов, българино".

С опит за проповед подсъдимият за блудство с 14 деца британски пастор Даниел Хъл влезе за пореден път в съдебната зала и за пореден опит делото срещу него да тръгне. Оказа се обаче, че в съда няма информация кога на Хъл са връчени призовката и обвинителния акт, въпреки че това е направено от администрацията на затвора в Бургас, от където пастора е конвоиран до съда в Сливен, но без съдебните документи.

"Задача на затворническата администрация и на съда е да проследи дали тези документи са се върнали надлежно и са приложени по делото", посочи Стойко Славов, адвокат на пострадали деца.

Администрацията на затвора в Бургас има задължението да връчи на Даниел Хъл призовката за днешното заседание и обвинителния акт не по-късно от седем дни преди делото. Според информация на "По света и у нас" призовкар е предал документите на затворническата администрация на 30 април, а на Даниел Хъл са връчени чак на 8 май.

"Неизпълнение на служебните им задължения. Не мога да разбера защо, поради каква причина, след като са получени на 30 април, тези документи са престоявали до 8 май в затвора, преди да бъдат връчени на Даниел Хъл. При условие, че той престоява през цялото време в затворническа килия. Не мога да си обясня осем дни какво са правили", каза Стойко Славов.

"В случая единственото логично обяснение, което намирам, е свързано с Великденските празници. Друга логика не намирам. Не смятам, че е тенденциозно това действие", каза Венета Добрева, прокурор в Районна прокуратура - Сливен.

Оказа се, че освен за администрацията на затвора в Бургас, за съдебната администрация също е предизвикателство призоваването на задържания под стража Даниел Хъл. От районния съд в Сливен до Бургаския затвор разстоянието е 115 километра, а обвинителният акт и призовката са пътували цели 14 дни.

БНТ: По пощенски гълъб ли ги изпращат тези документи?

Адвокат Стойко Славов: Не знам по какви ги изпращат, има си служба призовки, този въпрос трябва да е към Съдебната администрация, но това не е сериозно.

Макар и нередовно призован, Даниел Хъл се възползва от правото си да поиска свобода срещу парична гаранция. Адвокатът му твърди, че нямал сили да участва в съдебен процес заради влошен диабет и трябвало да се лекува, прокуратурата обаче контрира.

"Към местата за лишаване от свобода в България има осигурено медицинско обслужване от различни специалисти, няма пречка и лицето да бъде конвоирано и да бъде оказана и специализирана медицинска помощ, така че условията на задържане не са толкова тежки от гледна точка на предоставяне на медицинско обслужване на лицата", каза прокурор Венета Добрева.

В затвора обаче Даниел Хъл намира достатъчно сили, за да пише писма до децата, които са били жертва на неговите блудствени действия. Той вече е бил задържан през 2020 година отново за същото престъпление, но година по-късно разследването срещу него е прекратено след като жертвите са оттеглили показанията.

"Не мога да коментирам дали тези писма са от естеството да повлияят на показанията на свидетелите, тъй като не съм запозната с тяхното конкретно съдържание, но могат да бъдат разтълкувани като опит за влияние върху свидетелите", каза прокурор Венета Добрева.

На излизане от съда Даниел Хъл намери достатъчно сили, за да се опита отново да привлече.
внимание.

"Покайвам се, България, покайвам се".

БНТ: За какво се покайваш?

"Исуството царство приближи. Покайвам се".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит на минерални извори
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит на минерални извори
Лос Анджелис обяви привличането на Оливие Жиру
Лос Анджелис обяви привличането на Оливие Жиру