НОВИНИ

Обвинен в блудство с деца: Пасторът писал от затвора писма на жертвите си

Британският пастор Даниел Хъл е обвинен за блудство с 14 деца от Сливен

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:05, 08.05.2024 (обновена)
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Другата седмица трябва да започне делото срещу Даниел Хъл - британският пастор, който е обвинен за блудство с 14 деца от Сливен. Делото започва точно 13 месеца и една седмица, след като обвинителният акт е внесен в Районния съд в града под Сините камъни.

Оказа се, че през тази повече от година пастор Хъл, който е задържан в ареста на бургаския затвор, пише писма на жертвите си.

Британският пастор Даниел Хъл е задържан на 10 август 2022 година, след като се разбира, че е блудствал с повече от 10 деца в сливенския квартал "Надежда", където проповядва. След близо 8 месеца разследване, през април миналата година, в Районния съд в Сливен е внесен обвинителен акт срещу Хъл за блудствени действия с 14 малолетни и непълнолетни.

"По необясними причини всеки един наказателен съдия от Наказателна колегия на Районнния съд в Сливен си направи отвод", заяви Стойко Славов, адвокат на пострадали.

Първите двама съдии се отвеждат още при разпределението на делото. Третият съдия връща делото на прокуратурата за отстраняване на съществени по мнението му нарушения в обвинителния акт. Окръжният съд в Сливен обаче отменя това определение и делото трябва да бъде насрочено за първо заседание с разпит на свидетели. Тогава обаче и третият съдия се отвежда.

"Законът не го задължава да го прави, но той използва това като повод да се самотведе по делото", допълни Стойко Славов.

Така остават само двама съдии, които да поемат делото и случайното разпределение определя председателя на Районния съд Анна Димитрова да гледа делото.

"Тя реши да се отведе по искане на защитата, тъй като е взела първоначалната мярка за неотклонение на Даниел Хъл. Изрично е записала в определението, че не се счита за предубедена, но въпреки това се отвежда", коментира още Стойко Славов, адвокат на пострадали.

И делото се пада на петия единствено възможен наказателен съдия, който се оказва и доайенът в Районен съд - Сливен. Той насрочва разпоредително заседание, в което отхвърля исканията на защитата на Даниел Хъл за връщане на обвинителния акт на прокуратурата. Адвокатите на подсъдимия не обжалват този отказ и се насрочва редовно заседание за разпит на свидетели.

Стойко Славов, адвокат на пострадали: "Тогава още в началото на съдебното заседание защитникът направи искане за отвод на съдебния състав".

И най-възрастният и най-опитен наказателен съдия в Районен съд - Сливен си прави отвод.

"Аз така си го обяснявам, че съдията изначално не е имал желание да гледа това дело, тъй като той в мотивите си е посочил, че не се счита за предубеден, че възраженията на защитника са неоснователни за предубеденост на състава и на един от съдебните заседатели, но въпреки това си прави отвод, за да се избегнат всякакви съмнения за неговата безпристрастност от защитата, което е абсурдно", добави Стойко Славов.

Абсурдите по делото обаче продължават. Жертвите на блудствените действия, извършени от Даниел Хъл, са 14 деца, една част непълнолетни, а други дори малолетни. Всички те ще трябва да бъдат разпитани от съда като свидетели.

"За съжаление не са разпитани пред съдия. Прокуратурата е пропуснала да ги разпита въпреки че е имала за това осем месеца. В спешен порядък са разпитани 5 - 6 деца в Синя стая преди да се гледа мярката за неотклонение на Даниел Хъл. Разпитани са в малките часове, което противоречи на всякаква логика и нормално, хуманно отношение на тези деца, каквото им се дължи. Разпитани са в два, три, четири, пет часа и не са разпитани пред съдия", заяви Стойко Славов.

Но пък на разпитите е присъствал обвиняемият Даниел Хъл и това се е случило още през август 2022 година, когато пасторът е бил задържан и обвинен за блудство с тези деца. Оказва се, че от арестантската килия през последните 7 - 8 месеца Хъл изпраща писма и дори пари на жертвите си.

"Аз лично съм запознат само с едно от тези писма. В него няма някакви опити за склоняване към лъжесвидетелстване. Единствено заявява своята привързаност към детето, което е и мой клиент, едно от децата, на които той е писал. Обяснява колко го обича, как си мисли за него", каза още Славов.

Според него на този етап тези писма не са разколебали нито жертвите на Хъл, нито техните родители и няма да повлияят на показанията на пострадалите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ралица Митева е полуфиналистка на Световната купа по модерен петобой в София
Ралица Митева е полуфиналистка на Световната купа по модерен петобой в София
Спортни новини 08.05.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 08.05.2024 г., 20:50 ч.