НОВИНИ

Папа Франциск заклейми войните в традиционната литургия за Бъдни вечер

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
09:05, 25.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

В традиционната си литургия на Бъдни вечер папа Франциск заклейми човешката жажда за богатство и власт - недвусмислена отпратка към войната в Украйна и други конфликти по света.

Папата изтъкна, че основна жертва на войните са най-слабите и уязвимите. Алчността и жаждата за власт са стигнали дотам, че някои "искат да изядат дори своите съседи", отбеляза снощи папа Франциск, който посреща 10-ата си Коледа на Светия престол.

След началото на руската инвазия в Украйна той не спира да осъжда действията на Москва на всяко публично мероприятие и поне два пъти седмично се изказва срещу жестокостите и непредизвиканата агресия, отбелязва Ройтерс.

По-рано този месец главата на Римокатолическата църква призова хората да харчат по-малко за празниците и да изпратят спестеното като помощ на украинците за да преживеят зимата.

"Има толкова много войни! И на колко много места днес все още се потъпкват достойнството и свободата", възмути се снощи папа Франциск, без да споменава конкретно войната в Украйна.

"И тази Коледа човечеството, което ненаситно се стреми към пари, власт и удоволствия, не прави място за малките, за многото неродени, бедни, забравени хора, точно както е било с Исус. Мисля си най-вече за децата, които са погълнати от войната, бедността и несправедливостта", каза още Светият отец.

Около 4 хиляди души се бяха събрали на площад "Свети Петър" в Рим в относително топлата нощ.

Папата отслужи литургията седнал. През последните няколко месеца той страда от болки в коляното, които не му позволяват да стои прав дълго време. Извън това Светият отец, който миналата седмица навърши 86 години, изглежда като цяло в добро здраве, отбелязват наблюдатели.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистите на Хебър зарадваха деца в болницата в Пазарджик
Волейболистите на Хебър зарадваха деца в болницата в Пазарджик
80 са новите случаи на COVID-19 у нас, няма починали
80 са новите случаи на COVID-19 у нас, няма починали