НОВИНИ

Париж готви мащабни мерки за сигурност по време на откриването на Летните олимпийски игри

ЛОИ Париж 2024
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:50, 23.05.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Франция ще разположи 35 хиляди служители по сигурността и военни, за да подсигури охраната на церемонията по откриването на Олимпийските игри през 2024 година и речния парад, който ще премине през Париж и ще бъде в готовност да реагира на възможни заплахи за сигурността, включително нападение с дронове, обяви министърът на вътрешните работи и отвъдморските територии Жералд Дарманен.

Стотици хиляди зрители се очаква да се наредят край бреговете на Сена в продължение на 6-километровия маршрут, за да гледат как националните делегации на участниците в Олимпиадата плават с флотилия от лодки от моста Остерлиц до подножието на Айфеловата кула.

След като Игрите в Токио преминаха под знака на пандемията от коронавирус, Париж обещава грандиозен спортен спектакъл, отворен за масовата публика, но е изправен пред множество рискове за сигурността от нападения с дронове и кибератаки до климатични активисти и протестиращи против правителството.

Министър Жералд Дарманен съобщи, че подкрепленията ще дойдат от Министерството на отбраната на страната, а френските военни ще имат задачата да ръководят отбраната при атаки с дронове.

„Дроновете представляват напълно нова заплаха. Използването им, заредени с експлозиви, срещу цивилни е новост. Няма сигурност, че подобна заплаха ще се осъществи, но тя най-трудната за спиране“, каза Дарманен на пресконференция, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Той потвърди, че правителството ще призове полицейските сили в Европа да засилят обмена на разузнавателна информация за лица, които биха могли да представляват терористична заплаха, за да им бъде попречено да пристигнат на френска територия. Дарманен добави, че Франция е поискала от Европейската комисия да получи разрешение да възстанови граничния контрол по време на Олимпиадата и тазгодишното Световно първенство по ръгби за хора, пристигащи от страни в Шенгенското пространство.

Жералд Дарманин каза още, че очаква повече от 600 000 души да присъстват на церемонията по откриването на Игрите, включително 100 000, които ще платят до 2700 евро за място край брегове на реката.

„Знаем, че най-голямото събитие на планетата ще привлече много хора, които искат да празнуват, а без съмнение и други, които ще искат да развалят купона“, коментира кметът на Париж Ан Идалго.

снимки БТА

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте финалите на уредите от Световната купа по спортна гимнастика във Варна по БНТ 3
Гледайте финалите на уредите от Световната купа по спортна гимнастика във Варна по БНТ 3
Пътят в чужбина ли е вярното решение за младите ни футболисти
Пътят в чужбина ли е вярното решение за младите ни футболисти