НОВИНИ

Парламентарни избори в Хърватия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
08:27, 05.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Хърватия гласува днес на парламентарни избори на фона на ръст на заразените с коронавирус и икономически спад. Предварителни резултати се очакват малко след края на изборния ден, в 20:00 часа местно време.

Сондажите дават лек превес на управляващия дясно-центристки Хърватски демократичен съюз, следван от Социалдемократите, но и двете партии няма да могат да сформират самостоятелен кабинет. Премиерът и лидер на партията на власт Андрей Пленкович намекна, че основните му съперници нямат визия и опит да преведат страната през трудните времена.

Става дума за социалдемократа Давор Бернардич и певеца Мирослав Шкоро. Неговото националистическо и евроскептично движение е на трета позиция в проучванията с 10 на сто подкрепа при около 30 за двете основни формации. Засега те отхвърлят идеята за "голяма коалиция".

Йосип Хорват - гласоподавател: Мисля, че и двете партии не донесоха нищо положително. Видяхме какво се случва през последните 30 години. Третата възможност е твърде малка, за да състави самостоятелно правителство, така че вероятно отново ще има политическа сделка.

Очаква се заради коронакризата тази година хърватската икономика да се свие с 10 процента при срив на приходите от туризма със 70 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят на независимостта в САЩ премина под наслов "Поздрав за Америка"
Денят на независимостта в САЩ премина под наслов "Поздрав за Америка"
Нормален е трафикът на ГКПП "Кулата"
Нормален е трафикът на ГКПП "Кулата"