НОВИНИ

Парламентът прие Бюджет 2022

Николай Минков
от Николай Минков
20:30, 25.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Късно тази вечер Народното събрание гласува и прие Бюджет 2022.

България да може да предоставя хуманитарна помощ за Украйна за справяне с последиците от военните действия, реши парламентът при обсъждането на проекта за Държавен бюджет на второ четене. Предложението беше на управляващата коалиция, внесено изненадващо от председателя на бюджетна комисия Любомир Каримански и против правилата, тъй като не беше заложено в проекта за държавен бюджет между първо и второ четене.

Пред депутатите той обясни, че чрез него се дава възможност от излишъци на бюджетните организации да се формира паричен ресурс, с който правителството да разполага за посрещана не хуманитарни нужди както в Украйна, така и у нас.

С пълно мнозинство парламентарните сили подкрепиха предложението.

Председателят на бюджетната комисия обясни, че с предложението дава възможност на правителството да събере финансов ресурс от бюджетни излишъци на държавните ведомства, с които да покрие хуманитарни нужди следствие на войната.

Всички тези средства като икономия да могат да бъдат насочени към бежанците от Украйна , към хората от Украйна, които искат да дойдат в България, да живеят в България да намерят своята реализация тук, каза Любомир Каримански.

От "Възраждане" заявиха, че ще подкрепят предложението. Лидерът на партията попита колко бързо могат да се набавят средствата при нужда

Имаме ли гаранция за задействане на предварителен компенсаторен механизъм и ако се наложи тези средства да бъдат заделени авансово и да посрещнат нуждите на идващи наши сънародници от Украйна и да помогнем на нашите сънародници след края на военните действия, заяви Костадин Костадинов.

Председателят на бюджетната комисия увери, че може да се реагира много бързо при осигуряването на средства.

Смятам, че можем до месец да намерим икономи и ако спадне темпът на ковид и оттам можем да реализираме икономии.

Кирил Петков: Изпълнението на Бюджет 2022 е истинската промяна

От ГЕРБ обявиха, че също ще подкрепят предложението, но поискаха гаранции за контрол на харчовете от страна на правителството.

Нашата ПГ има намерение да подкрепи едни такъв текст, но да сме наясно, че противоречи на правилата за внасяне на текст на второ четене - атхок. Съзнаваме сериозността на ситуацията. Считаме, че България трябва да направи всички усилия за запазване живота и здравето и евакуацията на български граждани и граждани с българско самосъзнание, които се намират в Украйна, каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

От ДПС и "Демократична България" също подкрепиха предложението.

Разбира се , че България трябва да бъде съпричастна с всички граждани на територията н Украйна не само тези с българско гражданство, но и с български произход, трябва да сме съпричастни с украинския народ и да окажем необходимата хуманитарна помощ, каза Хамид Хамид от ДПС.

Това се случва с много широк консенсус, не само в мнозинството, но и в целия парламент гласува на правителството широк правомощия, средствата, които не се използват в бюджета за друго да могат да насочени км целия спектър от нужди, които може да последват от украинската криза, каза Христо Иванов- съпредседател на "Демократична България".

Председателят на бюджетна комисия увери, че от сметките могат да се покриват не само хуманитарни дейности, но и щети за Българя следствие на войната.

Представете си, че има щети за доставката на дори на газ. Ние бихме искали да имаме възможност да реагираме , така че българските доставки да бъдат покрити по някакъв начин и да имаме механизъм по който да компенсираме.

Любомир Каримански поясни, че хуманитарната сметка няма заложен лимит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международна компания въвежда 4-дневна работна седмица в Югоизточна Европа
Международна компания въвежда 4-дневна работна седмица в Югоизточна Европа
ЕС замрази авоарите на Владимир Путин и Сергей Лавров
ЕС замрази авоарите на Владимир Путин и Сергей Лавров