НОВИНИ

Партиите не са единни на тема актуализация на бюджета

Николай Минков
от Николай Минков
20:22, 12.08.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Различия сред парламентарните партии по темата за актуализацията на бюджета. От "Има такъв народ" не са съгласни с разходната част, от БСП се усъмниха в приходите. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" обявиха, че имат резерви към метода за преизчисляването на пенсиите, а от ГЕРБ заявиха, че няма да подпишат празен чек.

От "Има такъв народ" не са съгласни с така предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета и дадоха пример.

"Няма средства за болнични такива, каквито, ако някой бъде карантиниран. Трябва да се разгледа предложените 400 млн. лв., които са за мярката 60 на 40, достатъчни ли ще са предвид това, което се случва със здравната криза и това дали предвидените 300 млн. ще стигнат за здравеопазването за тези 1000 лв. на първа линия, или няма да стигнат. Пак ли ще работим с постановления на Министерския съвет за харчене или парите, които се преразпределят, ще бъде ясно до кого отиват и за какво отиват", заяви Пламен Данаилов.

От "Демократична България" похвалиха служебния кабинет за високата събираемост и за социалния пакет в подкрепа на домакинствата.

"Българският бюджет няма проблем откъм приходи, обаче българските домакинства имат проблеми откъм разходи, защото по-високата инфлация означава повече приходи за бюджета, но и по-големи разходи и по-труден живот за домакинствата с ниски доходи", коментира Владислав Панев.

От БСП изразиха съмнение как са събрани 2 млрд. лв. допълнително, на базата на които се предлага актуализация на бюджета, след като 1 млрд. от тях са от ЕС чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

"Но другия милиард аз искам да видя откъде идва, тъй като повишени приходи от данъци на мен ми се вижда за 1 месец и нещо толкова бързо да нарастват, не казвам съмнително, но... въобще обичам да видя нещата със собствените си очи", каза проф. Румен Гечев.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" призоваха за незабавна актуализация на бюджета с промяна на средномесечния осигурителен доход за страната от 2018 г., вместо с предложения от служебния кабинет начин за изчисляване на пенсиите чрез увеличаване тежестта на една година осигурителен стаж от 1,2% на 1,35%.

"Актуализацията, която предлага служебният кабинет, в частта "пенсии" е капан за нас, защото тук трябва да е ясно, че няма как от 300 лв., 340 лв. да бъде минималната пенсия, т.е. 40 лв. повече, като махнете 50 лв., това означава 10 лв. по-малко в портмонето", коментира Мария Капон.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че е несериозно да се говори за актуализация, без да има ресорна комисия в парламента.

"Нашата парламентарна група може да коментира и разглежда такива предложения, когато и единствено има формиране на бюджетна комисия в това Народно събрание. Иначе сега да коментираме цифри в "чувал", както се изразиха някои колеги, не можем да направим и не смеем да твърдим, че ще бъдем отговорни при разписването на такъв празен чек на втори служебен кабинет на президента Радев", каза Александър Иванов.

От ДПС заявиха, че няма да коментират актуализацията на бюджета преди Консултативния съвет за Национална сигурност при президента в понеделник.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частна мегаболница край София?
Частна мегаболница край София?
Самолет "Спартан" прибра българските ученици с COVID-19 от Австрия
Самолет "Спартан" прибра българските ученици с COVID-19 от Австрия