НОВИНИ

Проблеми с балообразуването във ВУЗ заради профилирането в 11-и и 12-и клас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:10, 12.08.2021
10837
Чете се за: 04:40 мин.
Още
Слушай новината

Просветното министерство призова висшите училища до края на октомври да публикуват балообразуващите оценки, с които ще се кандидатства в тях. Причината - догодина завършва първият випуск по новия Закон за училищното образование и ще има нови различни матури - по общообразователни и по профилирани предмети.

Според родители, директори на училища и омбудсмана има неясноти в балообразуването. Заради законов проблем пък медицинските университети искат балообразуване и с матурата по български език и литература.

Какъв е проблемът, с който скоро ще се сблъскат дванадесетокласниците? Свързан е с профилирането в 11-и и 12-и клас и влизането във висше училище. Опасенията са, че когато се определят профилите в 7-и и 10-и клас, учениците все още не са достатъчно добре ориентирани и могат да направят грешен избор.

БНТ задава на зам.-министъра Генка Петрова следния въпрос: Ученикът е избрал профил с "химия", тоест насочил се е към медицината. В 12-и клас обаче решава, че иска да учи история. Какво следва?

Отговорът - по новия закон ученикът полага задължително матура по български език от общообразователната подготовка и задължително матура по предмет от профилираната подготовка. Тъй като обаче той вече иска да учи история, предмет, който не е в профила му, трябва да положи допълнителна трета матура.

"Той може да положи държавен зрелостен изпит по история, имат право учениците да положат два допълнителни ДЗИ по учебното съдържание, което е било включено в първия гимназиален етап", заяви проф. Генка Петрова, заместник-министър на образованието и науката.

БНТ: А ако не иска да полага изпит, може ли да вземе оценката от свидетелството за завършен първи гимназиален етап?

"Не, не може, трябва да положи ДЗИ", допълни проф. Генка Петрова.

Така, който се е объркал с ориентацията, ще полага повече матури.

БНТ: Но няма ли да стане прекалено много?

"В Гърция са 7 държавните зрелостни изпити", коментира още проф. Генка Петрова.

Сериозен казус възникна с медицинските университети. Тъй като медицината и стоматологията са регулирани професии, по наредба за балообразуващи се използват оценките по химия и биология от дипломата за средно образование. Което означава, че ученици, които не са избрали профил "химия и биология" в 11-и и 12-и клас, не могат да кандидатстват медицина. Това дискриминира например математическите и езиковите гимназии.

"Тези кандидати също се представят достойно, идвайки от математически или езикови гимназии, те показват чудесни постижения и стават отлични лекари. Ето защо трябва да дадем равен шанс и на тези кандидати", отбеляза проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив.

Затова медиците предложиха промяна в наредбата като един от вариантите е балообразуваща да е оценката от матурата по български език и литература, която всички полагат и която показва грамотност. До края на октомври всички университети трябва да обявят балообразуващите си оценки. Министерството дава различни възможности.

Оценката от матурата по български език, оценката от матурата по профилиращия предмет, оценките от допълнителните две матури, или оценката от матури, положени предишни години, оценките от дипломата за средно образование и от първи гимназиален етап. Университетите ще могат да слагат и коефициенти.

"Примерно с по-висока тежест общообразователните предмети - държавният зрелостен изпит по български език и литература или с по-висока тежест профилиращия предмет", каза още проф. Генка Петрова.

Междувременно медицинските университети отказаха да сложат по-висок коефициент за оценките от матурите по химия и биология, когато предметите са изучавани профилирано. Отново, за да няма дискриминация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолет "Спартан" прибра българските ученици с COVID-19 от Австрия
Самолет "Спартан" прибра българските ученици с COVID-19 от Австрия
Политическа турбуленция: Каква ще е съдбата на третия мандат, ако ГЕРБ върнат втория
Политическа турбуленция: Каква ще е съдбата на третия мандат, ако ГЕРБ върнат втория