НОВИНИ

Първи международни изяви: Олаф Шолц посети Париж и Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:41, 10.12.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Франция традиционно е страната, в която е първото посещение в чужбина на новоизбрания канцлер на Германия. Олаф Шолц също не изневери на традицията и днес отиде в Елисейския дворец в Париж, за да разговаря с президента Еманюел Макрон.

След Париж Олаф Шолц посети и Брюксел, където се срещна с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Шолц пристигна в Париж ден след като президентът Макрон представи приоритетите на френското председателство на Съвета на ЕС, което започва на първи януари. Париж ще търси подкрепа от Германия за по-добра гранична защита в ЕС и обща отбрана. Двамата лидери обсъдиха и напрежението между Русия и Украйна.

"Хубаво е, че американският президент поиска дискусия с руския президент по този въпрос. И ние също ще продължим да развиваме дейността си, за да гарантираме, че Украйна има добри перспективи. Имаме добра основа за това, например, сътрудничеството в Нормандския формат с критериите, които бяха договорени. И, разбира се, има общо разбиране, че ненарушимостта на границите в Европа е един от принципите, които всеки в Европа трябва да приеме", каза Шолц.

Макрон отговори, че общата им воля е да надграждат този диалог с президента Зеленски и президента Путин.

"Тази сутрин говорих с президента Зеленски, ще го видим следващата седмица на срещата на върха на Източното партньорство в Брюксел. Тогава ще имаме шанса да вземем решение за нови инициативи", коментира френският президент.

Темите, по които Франция и Германия имат различия, са свързани с облекчаването на бюджетните правила в ЕС с цел растеж на икономиката и признаването на ядрената енергия като устойчива по пътя към климатична неутралност. В Европейската комисия в Брюксел Шолц коментира, че растежът и стабилните финанси не си противоречат.

"Въпросът е, че трябва да продължим да позволяваме и поддържаме растежа, който започнахме с фонда за възстановяване, като в същото време гарантираме стабилни финанси. Възможно е да се постигнат и двете едновременно и да няма противоречие", заяви Шолц.

Тази вечер в Брюксел Олаф Шолц разговаря и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е загинал при пожара в жилищен блок в Благоевград
Мъж е загинал при пожара в жилищен блок в Благоевград
Ресторант "Парламент" в Пороище пуска клиенти без зелен сертификат
Ресторант "Парламент" в Пороище пуска клиенти без зелен сертификат