НОВИНИ

Патриарх Даниил отслужи света литургия за празника Рождество Богородично

Патриарх Даниил отслужи света литургия за празника Рождество Богородично
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:49, 08.09.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Рождеството на Пресвета Богородица е голям и славен празник, дългоочакван, с небесна божия промисъл е подготвено да се случи това събитие - да се роди това детенце, тази чиста девица, която ще е способна да послужи за тази велика тайна - въплъщението на Сина Божий, за спасението на човечеството. Това каза в проповедта си Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Даниил, след като отслужи света литургия за празника Рождество Богородично в столичния храм "Рождество Богородично" в квартал "Лагера".

На днешния ден се отбелязва един от големите църковни празници - раждането на Божията майка, света Дева Мария. Нарича се също Рождество Богородично или Малка Богородица.

В словото си патриархът каза, че Господ е създал човека и сме предназначени да бъдем тези човеци, тези същества, създадени по Божий образ и подобие, където пълнотата на божеството, цялата негова премъдрост, цялата негова обич, любов и благост да се изливат на творението. Негово светейшество попита: "Но виждаме ли в човешкия род, дори в самите нас, виждаме ли да има постоянна благодарност към Бога?" и отговори, че се ползваме с всичко, което Господ ни е дал, но себично, егоистично, без дори да мислим не за Бога, а за хората около нас, които са. "Ето цялата вселена е толкова добре настроена, а душата на човека е поразена от греха, това разстройство измъчва самите нас и в нас е този дисбаланс, тази дисхармония, тези противоречия, с които е пълен човешкият свят се отразяват и на природата", каза патриарх Даниил.

Негово светейшество отбеляза, че е трудно да се въдвори Божият мир в човешкото сърце и да направим такава равносметка колко от нашето време е изпълнено с мир, благодарност, с безметежие дори в скърбите, както мъчениците са ги мъчили. Човешката душа, сърцето и целият човек трябва да се изпълни с Божия мир и с радост, със славословие, но виждаме, че това не е лесно.

Той припомни, че съвсем естествено Света Богородица е била заведена на 3-годишна възраст от своите родители в Йерусалимския храм, където се е чувствала като у дома си и молитвата е била нещо толкова свойствено за нея. Света Богородица е първият човек, който в пълнота изпълнява най-голямата заповед, която Господ ни е дал и я има в Стария завет. Тя изпълнява Божията промисъл за идването, раждането на Спасителя на света - на богочовека Господ Иисус Христос, който дойде за нашето спасение, каза патриарх Даниил.

Негово Светейшество се обърна към вярващите с посланието, че заради това днес е велик празник и велика радост е била в дома на светите Йоаким и Анна, когато на тази преклонна старост, Господ е проявил своята милост и им е дарувал чедо - по техните горещи молитви и за тяхното голямо желание на сърцето да получат Божието благословение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анхел Пикерас записа дебютната победа в Мото 3 в Гран при на Сан Марино
Анхел Пикерас записа дебютната победа в Мото 3 в Гран при на Сан Марино