НОВИНИ

Патриарх Неофит отправи поздрав за празника Рождество Богородично

патриарх неофит отправи поздрав празника рождество богородично
bnt avatar logo
от БНТ
13:29, 08.09.2023
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Българският патриарх Неофит отправи поздрав по повод празника Рождество на пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица.

Църквата отбелязва Рождество Богородично

Обръщението на патриарха беше публикувано от Светия синод:

"С изобилна и чиста духовна радост, синовна любов и обновена надежда посрещаме и днес празника на Рождеството на Пресветата и Пречиста наша Владичица Богородица. Радваме се, заедно със светите и праведни богоотци Йоаким и Анна, на дългоочакваната не само от тях, но и от целия човешки род свидна рожба, отдаваме ѝ цялата си любов и нежност, защото като Божия майка тя е майка и на целия християнски род, и още повече се утвърждаваме в християнската надежда. Надежда, че Всеблагият и Всемилостив Бог, Който ни е повикал към живота, никога не ни оставя и без Своята отеческа обич и нежна грижа.

С тази светла надежда първи са живели още нашите праотци, в нея са пребъдвали и всички поколения на ветхозаветните праведници, с нея е живяла – винаги и навсякъде – всяка чиста и търсеща Бога душа. С надеждата, че нашият живот и съществуване не са обречени на небитие, а че имат своята цел и своя вечен смисъл, защото са пожелани от Бога и са плод от Неговата безпределна любов и дивен промисъл.

Тази непомрачена надежда днес получава своето първо голямо потвърждение: пред нас е пречистият и пресветъл образ на повитата в пелени Божия отроковица, която се ражда в света, за да бъде Божия съработница в осъществяването на великата тайна на благочестието (1 Тим. 3:16), която е тайна на богочовечеството „тайната, умълчавана от вечни времена“ (Рим. 14:24), тайната на Божията свята воля, която Сам Бог ни откри „по Своето благоволение, що бе отпреди положил в Себе Си, в нареждане изпълнението на времената, за да съедини всичко небесно и земно под един глава – Христа" (Еф. 1:9-10).

Пресвета Богородица се ражда в света също като всеки от нас – подвластна на греха, смъртта и тлението. Също като всеки от нас и тя се ражда не за смърт, а за живот, каквато е предвечната Божия воля за всеки човек. И затова живее не за себе си, а за Бога, за да пребъде винаги с Него, Който е Източникът на живота. „Ти живееше не заради себе си, – пише преподобният наш отец Йоан Дамаскин – защото се роди не заради себе си… Ти живееше за Бога, заради Когото влезе в живота, за да служиш на спасението на целия свят, за да се изпълни древната воля на Бога – за Въплъщаването на Словото и за нашето обожение“ (Беседа за Рождество Богородично, 9). Към същото е призван и всеки от нас, към същото трябва да се стремим и всички ние, понеже „Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето вечно битие“ (Прем. Сол. 2:23).

Като знаем и помним всичко това, нека имаме всякога пред очи живота на Пресвета Богородица. Да живеем, също като нея, не за себе си, а за Бога, а това означава да живеем и за всички онези, с които Бог ни среща постоянно в земните ни дни, давайки ни по този начин възможността да подражаваме на Неговата милост и човеколюбие. Защото когато подражаваме на Бога, с това се и уподобяваме на Него, а това е истинската цел и смисъл на нашия живот.

Тази цел първа от всички достигна и този смисъл първа от всички нас осъществи в неговата пълнота раждащата се днес Приснодева Богородица. Като имаме всякога пред очи живота й, нека неизменно пазим нейните вяра и надежда, а най-много от всичко да имаме и постоянно да съгряваме в сърцата си неизчерпаемата й нежна любов – към Бога и към човеците.

По молитвеното застъпничество на небесната Всецарица Всемилостивият Бог да милва и спасява всички нас!

Честит и благословен празник!"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Зингаревич купува контролния пакет акции на арменския футболен клуб Ван
Антон Зингаревич купува контролния пакет акции на арменския футболен клуб Ван
Огромни задръствания по единствения път, свързващ Царево и Ахтопол
Огромни задръствания по единствения път, свързващ Царево и Ахтопол