НОВИНИ

Пазарът на труда в Италия е най-засегнат от пандемията

пазарът труда италия засегнат пандемията
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:42, 09.07.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Пазарът на труда в Италия е най-засегнат от пандемията спрямо всички останали страни в ЕС. Нивата на безработица и сега са по-високи спрямо тези в ЕС, сочат данни на националната статистика на Италия, цитирана от Ройтерс.

В началото на пандемията от коронавирус през 2020 г. Италия загуби около 724 000 работни места, предимно сред сезонните работници и самонаетите лица. В резултат нивото на заетостта падна с около 3% , колкото са стойностите в Испания и Ирландия. Единствените страни от ЕС, които регистрират по-голям спад, са Гърция (-5,1%) и България (-3,6%).

Но на фона на постепенното възстановяване на европейската икономика през 2021 г. заетостта в Италия е нараснала само с 0,6%, което е една трета от увеличението на средната стойност за ЕС. Нивото на заетост в Италия в края на 2021 г. е 58,2%, с 10,2% под средното за ЕС. До май 2022 г. тази цифра се е повишила до 59,8%, а броят на служителите е почти същият като преди пандемията.

В края на първото тримесечие на тази година брутният вътрешен продукт на Италия се е върнал приблизително към нивата преди пандемията след спад от 9% през 2020 г. и възстановяване от 6,6% миналата година, сочи още националната статистика.

В същото време, обаче, въпреки икономическия растеж, броят на хората, които не могат да си позволят стоки и услуги от първа необходимост в Италия, се е увеличил: в края на 2021 г. те са 5,5 милиона, или 9,4% от населението, това е три пъти повече, отколкото през 2005 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Христов загуби от узбекистанец още на старта на турнира по джудо от Големия шлем в Будапеща
Марк Христов загуби от узбекистанец още на старта на турнира по джудо от Големия шлем в Будапеща
Красимир Петров преди мача с Локо Пловдив: Искам Пирин да започне по най-добрия начин новия сезон
Красимир Петров преди мача с Локо Пловдив: Искам Пирин да започне по най-добрия начин новия сезон