НОВИНИ

Перфектно!

Спиране, финт, движение наляво, фалцов удар в далечния ъгъл. Перфектно. Испания - Франция 1:1!

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
14:12, 10.07.2024
Чете се за: 05:17 мин.
Спорт
перфектно
Слушай новината

Във Вселената има място за всичко. Включително за изпълнение, което сякаш идва от бъдещето, както споменах снощи по време на коментара си. Минутата е 21-ва, топката попада у все още ненавършилия 17 години Ламин Ямал. Спиране, финт, движение наляво, фалцов удар в далечния ъгъл. Перфектно. Един на един!

Толкова красиво, че 75 хиляди души по трибуните в Мюнхен първоначално сякаш не разбираха какво се случва. Не разбираше и контузеният съотборник на Ямал Педри, когото камерите уловиха на трибуните как просто премести скръстените си ръце от лицето към врата в знак на недоумение какво точно е видял преди секунди. Порталът се отвори и младият Ламин премина през него, за да поведе своята Испания към финал на европейското първенство.

На предишния шампионат на Стария континент Ламин е все още на 13 години и гледа как Ла Фурия отпада след дузпи на полуфинала, където от 11-те метра пропусна тогава най-добрият на игрището – Дани Олмо. Сега за Испания имаше паралелна реалност. Алтернативата стана възможна благодарение на величествения гол на играча на Барселона, който в края на вечерта получи и наградата за Играч на мача. По ирония на съдбата няколко часа по-късно отново след полуфинален мач на континентален турнир – този път на Копа Америка – Лионел Меси също беше определен за най-полезен на игрището, също вкара един гол и също помогна на родината си да стигне до финал.

Ще кажете – ама каква е иронията. Иронията е там, че преди часове в Интернет-пространството се появиха снимки, направени някога преди близо 17 години на бебето Ламал, който е в ръцете на Меси. Разбира се, тази фотосесия отдавна беше забравена, преди отново да излезе пред очите на света след придобита популярност на Ламин. Във Вселената има място за всичко, както вече стана ясно. Порталът се отвори – този път Олмо вкара победния гол в ситуация, която демонстрира испанската техника и финес. И вечерта, която потръгна чудесно за Франция и нейния лидер Килина Мбапе, гладиаторски захвърлил маската си и помогна на „петлите“ да открият резултата чрез асистенция, всъщност приключи тъжно за фаворита.

Дидие Дешан не успя да стане европейски първенец като треньор и при третия си опит. Защото му попречиха Олмо и Ямал. И едва ли много хора са вярвали, че Испания така лесно ще спечели, след като изостана в резултата, при положение че играчите на Дешан бяха допуснали само един гол през турнира дотук, който беше от дузпа на всичкото отгоре. Сега бяха матирани само в рамките на 240 секунди два пъти. Голът на Джуд Белингам вероятно ще бъде определен от мнозина за най-красивия в турнира. Все пак – не всеки ден се вкарва със задна ножица в 95-ата минута.

Но изпълнението на Ямал си струва всяко едно повторение. Изправен срещу неколцина французи, сред които и доста по-високия от него Адриен Рабио, Ламал просто реши да покаже на света какво умее. Дали ще му се получи отново? Дали ще го стори пак с подобно значение? Никой не може да знае. Гол, чиято красота не беше единствената за отчитане. След него вече Ламин е най-младият състезател с попадение на еврофинали. Не е зле, след като в ¼-финала срещу Германия стана и пъврият тийнейджър с три асистенции на европейски шампионат. Тийнейдърж, който ще навърши 17 години в деня преди финала в Берлин.

„Исках да празнувам рождения си ден в Германия. И съм много радостен, че ще мога да го направя с отбора. Казах на майка ми да не ми купува никакъв подарък, ако спечелим купата", каза Ямал.

След мача испанският отбор се събра и започна да подскача в кръг. Ямал беше встрани от тях. Като звезда от далечна галактика.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музеят на наградите "Грами" открива изложба на кей-попа
Музеят на наградите "Грами" открива изложба на кей-попа
България излиза срещу Португалия в София на старта на европейското по волейбол за юноши до 18 години
България излиза срещу Португалия в София на старта на европейското по волейбол за юноши до 18 години