НОВИНИ

Пещерата на Али Баба: Странните иззети предмети на Летището и историята на забравено там бебе

След фалшивата новина, че Летище София продава загубени куфари срещу 3.50 лв., аерогарата за първи път пусна телевизионен екип в складовете, в които съхраняват над 6000 забравени багажи

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
21:02, 26.08.2024
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

След фалшивата новина, че Летище София продава загубени куфари срещу 3.50 лв., аерогарата за първи път пусна телевизионен екип в складовете, в които съхранява над 6000 непотърсени багажи. В момента се провеждат разговори с НАП за предаването им на държавата.

Непотърсени куфари и вещи се пазят в складове на двата терминала на софийското летище. Често пътници сами се отказват от куфарите си, ако не отговарят на ограниченията за ръчен багаж. Други забравят личните си вещи при проверките за сигурност. Редки са случаите на загубени между летищата багажи, тъй като процедурата е различна.

"Тук са всички неща, пазят се, не се продават. Няма как да бъдат откраднати - всичко се води в три екземпляра в дневници от различни колеги. Същевременно летището няма правомощия да ги продава, подарява или изхвърля", каза Павлин Коджахристов, директор Дирекция "Сигурност" на Летище "София".

БНТ: Всеки ден ли някой забравя нещо?
Борислав Илиев, дежурен инспектор на Летище "София": Всеки ден и по много. Най-интересното е, че за скъпи лаптопи много хора не се сещат къде да ги търсят.
БНТ: Никой ли не ги е потърсил.
Борислав Илиев: Ами, никой. Това, което е върнато, е върнато, това, което не е потърсено сме го складирали тук по години.
БНТ: Какво най-често се забравя?
Борислав Илиев: Ами, всичко се забравя. Като започнете от ръчен багаж, от лаптопи, таблети, часовници, накити, телефони, очила, колани.

В шкаф се пазят забравени часовници, накити, в кутии има и пари - евро, долари, британски лири, левове. В тях се съхраняват протоколите кога и къде са забравени. Оказва се, че е имало дори и забравено бебе, макар и за малко.

"Бебето беше забравено по невнимание на майката. Разглобена количката, пусната през рентген, бебето си строи отстрани. Тя майката изпадна в ужас, къде ми е бебето. нашата колежка държи бебето и чака някой да го вземе", посочи Борислав Илиев.

И от складовете на Терминал 1 отиваме към Терминал 2, където се пазят опасните предмети - сред тях хиляди швейцарски ножчета, 15 000 тирбушона.


"Ето, пещерата на Али Баба. Това са така наречените забранени предмети, всичко, което виждате. Това са неща, намерени при проверка за сигурност преди полет. Тук има странни и интересни детайли - от белезници, през най-голямата ножица, която някога съм виждал, различни инструменти, гаечни ключове, и този детайл - невероятно голям, който не мога да си обясня какво търси в багаж за полет. Ето, това също е нещо много интересно - прилича на визитна картичка външно, но всъщност е нож", заяви Павлин Коджахристов, директор Дирекция "Сигурност" на Летище "София".

Служителите по сигурността изземат и всички играчки, които приличат на оръжия, като тези детски пушки.

"Хиляди швейцарски ножчета, може би 15 000 тирбушона за отваряне на вино, а ножовете трудно може някой да ги сметне. Всеки може да ползва и да пренася каквото иска, въпросът е, че по време на един полет те биха могли да бъдат използвани, освен за основното си предназначение, да създадат страх, както е една такава детска играчка пистолет сред екипажа или полетите. Може би част от хората не знаят, че по време на полет не могат да се носят остриета, по-големи от 6 см, или са ги забравили в багажа си. Идеята не е да вземем нещата на хората, идеята е наистина на самия борд да има само законно внесени неща", добави Коджахристов.

Летището няма право да продава тези предмети, нито да ги изхвърля, а за да спре да ги складира с години, се водят разговори с НАП. Имало е идея например ножиците и лаптопите да се дарят на училища и детски градини.

"Вече година нямаме движение по комуникацията. Държавата е органът, който трябва да се разпореди с тази собственост, защото след като е намерена, тя става публична собственост", обясни Коджахристов.

От софийската аерогара напомнят, че не продават куфари с багажа в тях срещу 3.50 лева, а това е измама, която цели само едно - да източи банкови данни. В някои страни все пак има такава практика, включително и публични търгове за вещите на разсеяни пътници или за непотърсени багажи.

Близо 26 милиона са изгубените, непотърсени или повредени куфари през 2022 година, сочат последните данни. За да мине един багаж в категорията загубен или непотърсен, трябва да са минали 100 дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар край варненско село
Голям пожар край варненско село
Локомотив (Пловдив) победи Септември в София в мач с пет гола
Локомотив (Пловдив) победи Септември в София в мач с пет гола