НОВИНИ

Пет наблюдения от уикенда

Сигурно още дълги години няма да наблюдаваме чак толкова вълнуващ сезон във Висшата лига. Изминаха по 31 мача за отборите, а три от тях – Арсенал, Ливърпул и Манчестър Сити продължават да се гонят и да се надлъгват, като „топчиите“ и тимът от града на Бийтълс в момента са с равни точки – по 71, докато шампионите дебнат непосредствено след тях със 70.

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
11:40, 08.04.2024
Чете се за: 05:32 мин.
Спорт
манчестър юнайтед ливърпул успяха надхитрят олд трафорд
Слушай новината

Сигурно още дълги години няма да наблюдаваме чак толкова вълнуващ сезон във Висшата лига. Изминаха по 31 мача за отборите, а три от тях – Арсенал, Ливърпул и Манчестър Сити продължават да се гонят и да се надлъгват, като „топчиите“ и тимът от града на Бийтълс в момента са с равни точки – по 71, докато шампионите дебнат непосредствено след тях със 70. Изненадващо за мнозина головата разлика на състава на Микел Артета е най-добра, а внушителните показатели се дължат на това, че Арсенал изглежда непробиваем в отбрана и е допуснал едва 24 гола през настоящата кампания. Иначе по отношение на отбелязаните попадения и трите отбора се движат горе-долу с еднаква скорост – 75 гола за Арсенал, 72 за Ливърпул и 71 за Манчестър Сити. Всички започват да следят с все по-завишен интерес какво става на Острова и всеки следващ мач на трите претендента ще се гледа под лупа. Какво обаче ни направи най-силно впечатление през изминалия уикенд във Висшата лига?

Ливърпул загуби контрола над първото място. Емоцията винаги е била движеща сила при отбора на Юрген Клоп. А тя невинаги е най-полезният съветник, особено когато гостуваш на „Олд Трафорд“. Мърсисайдци паднаха три пъти в един и същи капан през сезона, като отправиха над 80 удара в трите си срещи срещу „червените дяволи“ (2 за първенство и 1 в турнира за Купата на Футболната Асоциация), но не успяха да спечелят нито една от тях, колкото и невероятно да звучи това. Триото в предни позиции Салах-Нунес-Диас показваше признаци на прибързаност и излишна припряност. Дори пасовете на Макалистър този път не бяха така хирургически прецизни. С толкова малко разстояние между мачовете в клуба трябва да опитат да послушат малко повече разума, а не сърцето си. Без емоция не става, но трофеи не се печелят и само благодарение на нея.

Постекоглу взе верните решения. На почивката на мача между Тотнъм и Нотингам Форест очевидно в съблекалнята на домакините не е било особено жизнерадостно, просто защото беше видно, че нещата при „шпорите“ не вървят. Тогава обаче техният мениджър взе точните решения – направи двойна смяна с изваждането на Бисума и Сар, а включването в игра на Бентанкур и Хьойберг даде необходимата енергия на състава, който изигра великолепна и доста по-убедителна втора част и спечели с 3:1.

Същият стар Брентфорд. „Пчеличките“ все така не успяват да запазят аванса си през сезона и са пропилели 30 точки от водеща позиция, което е рекорд по този показател в цялата Висша лига. И през уикенда те водеха на Астън Вила, но в крайна сметка трябваше да се задоволят с точката след равенството 3:3. Запитан дали е доволен, мениджърът Томас Франк саркастично отговори: „Радвам се, че все още сме първи поне по този показател. Разбира се, че не съм щастлив. За мен загубихме две точки.“

Новият важен играч на Арсенал е Кай Хаверц. Доста критикуван след пристигането си от Челси, германецът не започна по възможно най-желания начин, но с течение на сезона подобряваше константно играта си. Дори капитанът на „артилеристите“ Мартин Йодегоор го похвали многократно напоследък. И има защо – Хаверц има на сметката си 5 гола и 4 асистенции в последните си 7 двубоя, в които е започвал като титуляр.

Отново в зоната на негативизма. Челси постигна невероятна победа срещу Манчестър Юнайтед в четвъртък вечер след хеттрик на Коул Палмър и всички помислиха, че „сините“ най-накрая ще навлязат в поредица от успешни резултати след този изключително противоречив сезон. Да, ама не. Челси отново се препъна и то във възможно най-дребния камък – Шефийлд Юнайтед. Лондончани завършиха при 2:2 и остават на девето място. Интервюто на мениджъра на „остриетата“ Крис Уайлдър след мача продължи около 7 минути. Това на колегата му от Челси Маурисио Почетино – 28 секунди. Сами разбирате кой от двамата е бил по-щастлив от точката. Преди месец Арсенал спечели същото гостуване с 6:0, което може би показва колко далеч в момента са „сините“ от топ отборите в Англия.


Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмицата в снимки: 30 март - 8 април
Седмицата в снимки: 30 март - 8 април
Осъдиха изпълнителя на кавър версията на "Моя страна, моя България"
Осъдиха изпълнителя на кавър версията на "Моя страна, моя България"