НОВИНИ

ПФК Левски погаси задълженията си по главницата към НАП

Голямата новина за цялата "синя" общност обяви мажоритарният собственик на клуба Наско Сираков, който разкри, че в момента единствените разсрочени задължения на Левски са лихви в размер на 3.7 млн. лева

пфк левски погаси задълженията главницата нап
bnt avatar logo
от БНТ
11:29, 10.04.2024 (обновена)
Чете се за: 05:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Мажоритарният собственик на ПФК Левски Наско Сираков обяви, че клубът е изплатил всичките си задължения по т.нар. "главница" към Националната агенция по приходите (НАП).

Радостната новина за всички привърженици на "сините" бе съобщена днес по време на специална пресконференция на стадион "Георги Аспарухов", в която освен Сираков се включиха още изпълнителният директор на Левски Даниел Боримиров и членът на Управителния съвет Борислав Георгиев.

По думи на собственика в момента клубът "не дължи нито една стотинка главница", което се случва за пръв път от 15 години насам.

"За последната една година ПФК Левски е платил по изпълнителното дело, т.нар. "главница", 6 342 000 лв. Искам да кажа на всички левскари, че в момента, за първи път от повече от 15 години, Левски не дължи нито една стотинка главница, която да носи каквито и да е лихви", заяви Наско Сираков

"Миналата година по това време ни се трупаха по 2 500 лв на ден лихви към Националната приходна агенция (НАП). Освен това, по текущи задължения за тази една година са заплатени 4 004 000 лв. Други два милиона и половина са заплатени за просрочени задължения към доставчици. Това са общо близо 13 милиона лева", добави той.

Легендарният бивш състезател на Левски изрази още увереност, че клубът е много близо до това да спечели мача с НАП и освен това вече не е заплашен от угрозата да фалира.

"Затова нашата скамейка е къса, играем с 13 човека, когато излязат 4, става ужасно. Това няма да се повтори. Справихме се по този показател блестящо. Това е работа не само на хората в клуба, но и на огромна част от "синята" общност, която по всякакъв начин се стремеше да помага и да спаси любимия си клуб. Неслучайно казах, че най-важният мач е с НАП, ние сме на път да го спечелим", сподели Наско Сираков.

"Най-важното за нас през тази една година беше да отпадне угрозата от Левски да слага тирета, запетайки и въпросителни знаци. Убеден съм в този момент, че такава угроза вече няма", продължи собственикът на "сините".

Междувременно от ръководството на клуба обявиха, че към този момент единствените належащи задължения към НАП са разсрочени лихви в размер на 3 762 000 лв, уточнявайки, че тази сума не допълнителни задължения. От пресконференцията стана ясно още, че в касата на Левски ще постъпят чисто около 3.8 милиона евро от трансферите, осъществени в хода на зимната пауза.

В утрешния ден пък се очаква Столичният общински съвет ще вземе решение за разсрочване на дългове на ПФК Левски в размер на 2 000 000 лв, които управляващите фактори при "сините" определиха като "поносими".

Членът на Управителния съвет (УС) на клуба Борислав Георгиев разкри и още една важна новина за феновете на тима, а именно, че лихвата към НАП и задълженията към Общината "нямат отношение към лиценза" на Левски.

В хода на брифинга Наско Сираков взе отношение и по казуса със сумите, които ПФК Левски дължи на предишния си собственик Васил Божков. Легендарния футболист на "сините" изрази увереност, че Божков "няма да си поиска" задълженията и добави, че ще иницира разговор с него по тази тема.

"Не виждам начин да се реши въпроса с Васил Божков, разчитам на думата му, че няма да си ги поиска. Големият проблем е, че те стоят във финансовия баланс. Истината е, че не съм се виждал с Васил от много години, чувал съм го по телефона, сега не съм го и чувал. Ще инициираме разговор, много е сложен правно този казус, ще трябва много сериозно да се обмисли, ще направим опит, не знам колко са точно задълженията, мисля, че са 16-17 милиона с натрупаните лихви. Сигурен съм, че господин Божков няма да си поиска, въпросът е да се изчистят. Ние няма смисъл да дъвчем тази тема, защото нито ние можем да го решим този въпрос, а имам и съмнения от правна гледна точка дали и Васил може да го реши", коментира Сираков.

"Има спорни, има и безспорни задължения. С Васил Божков има и спорни. Решаваме безспорните задължения към НАП и Общината, които са изискуеми. Спонсор не идва, защото такава е ситуацията в България", обобщи Борислав Георгиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия и Казахстан евакуираха над 100 000 души заради наводнения
Русия и Казахстан евакуираха над 100 000 души заради наводнения
Липсват ли 3 млрд. лв. от фискалния резерв?
Липсват ли 3 млрд. лв. от фискалния резерв?