НОВИНИ

Плевнелиев: Разногласията за РСМ са пробив в националната сигурност

bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 16.04.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът на Република България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев определи разногласията в коалицията по позицията ни за Северна Македония като пробив в националната сигурност.

Думите на външния ни министър, че страната има две външни политики, са категорично и ярко доказателство за начина, по който се управлява България в този сюблимен, исторически момент, заяви Плевнелиев в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

"Тогава, когато трябва да отстояваме бъдещото членство на България в еврозоната, да отстояваме достойното място на България в ЕС и НАТО, когато трябва да се борим за националния ни интерес - някаква справедливост по казуса със Северна Македония, има абсолютно разделение. Това ни прави слаби, изолирани и практически невъзможни да служим на нацията", допълни той.

За него страната изпада в хаос, който е видим и в политиката, и в парламента.

"Някакви случайни хора, водени от омраза, влязоха във всички институции и изчегъртаха всичко възможно - включително и постиженията на българската външна политика: едно достойно председателство на България на ЕС и мястото, което заемахме. И като започнете от това и стигнете до еврофондовете, Плана за възстановяване - навсякъде виждаме рушене, рушене и рушене. Никаква градивност, никаква дългосрочна мисъл", коментира Плевнелиев и отбеляза: "Аз не считам, че тези хора имат правото и самочувствието да се наричат "А отбор на България".

От самото начало "Продължаваме промяната" е популистки проект, категоричен е той.

"Не съм се съмнявал за Кирил в неговата добронамереност, но резултатите днес са отчайващи и ние не трябва да си затваряме очите за това, което се случва. Българската държава е оставена на самотек. Създадена е една коалиция, която безспорно е най-слабата и непрозрачната в историята на демократичния преход. Берем резултатите на културата на отричането", каза Плевнелиев.

За него "историческите постижения" на това правителство дотук са:

"Първо - имаме най-слабата, неработеща коалиция изобщо в историята на България, която се клати всеки ден от скандали. Второ - имаме за пръв в историята на България незаконен арест по донос от министър-председател като свидетел на човек с 18 обвинения срещу бивш министър-председател, който бе арестуван пред децата си по време на вечеря със странната идея, че тепърва ще се търсят някакви доказателства. Това не е върховенството на закона, това е взривяване на върховенството на закона", коментира Плевнелиев.

Към това това добави и факта, че сме "последни по Плана за възстановяване, последни по еврофондове, последни по ваксинация, абсолютно неразбрани по казуса със Северна Македония, сега и дълбоко разделени с неясни координации между самите управляващи".

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима българи на ринга на Европейското първенство по бокс днес
Четирима българи на ринга на Европейското първенство по бокс днес
Задържаха и третия издирван за убийството на бивш полицай в кв. "Лозенец"
Задържаха и третия издирван за убийството на бивш полицай в кв. "Лозенец"