НОВИНИ

По време на криза: Пловдивска печатница сменя дейността и произвежда шлемове

bnt avatar logo
от БНТ
12:44, 22.04.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В условията на извънредно положение гъвкавите решения стават задължителни за оцеляването на бизнеса. Но наред с това се променят и човешките взаимоотношения.

Доскоро една от големите книгопечатници в Пловдив издаваше по няколко нови заглавия всеки месец. Заради кризата сега обаче, голяма част от дейността е трансформирана в производство на защитни шлемове срещу вируса.

Манол Пейков - управител на печатница: Производствената ни мощност е около между 500 и 1000 шлема на ден можем да произведем и съответно да ги продаваме, част от тях, разбира се, даряваме.

Персоналът от 80 души се труди с намалено работно време, но така не се налагат съкращения. Сред първите закупили шлемове е французинът Венсан Гайо, който от години произвежда шоколад в Пловдив. Разбрал за новото производство в печатницата и поръчал за съпругата на брат си, която работи в Спешното отделение на болница в Лион.

Венсан Гайо: Когато ни писа, че нямат маски, ръкавици, престилки, шапки, че трябва да ги измиват, да ги перат, за да ги ползват многократно, това ми се стори абсурд и затова решихме, че има начин да се помага.

Манол Пейков - управител на печатница: Първата ми реакция беше да ги дам на някаква абсолютно символична цена, понеже всички знаем, че Франция е една от най-засегнатите страни, след това си казах: човекът е решил да направи жест.

И така към платените 50 шлема за френската болница, от печатницата добавили още 100 броя като подарък. След дни в цеха пристигнал голям кашон, пълен с шоколад, произведен от Гайо. А в Лион се радвали на най-желаната пратка.

Венсан Гайо: В момента са в хигиенна служба в болницата, където ще служат, да ги одобрят и да ги дезинфекцират, да ги стерилизират, за да могат да ги ползват. Всеки момент ще почнат да ги ползват.

И печатарят, и шоколатиерът вярват, че са поставили началото на верига от добри жестове, които ще се умножават в кризисната ситуация. Сега Венсан Гайо е пуснал в отпуск служителите си, а Манол Пейков мечтае за момента, когато отново ще може да печата книги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пострада ли от COVID-19 италианският пармезан?
Пострада ли от COVID-19 италианският пармезан?
Военнослужещи от Сухопътните войски дариха защитни средства на медиците в Смолян
Военнослужещи от Сухопътните войски дариха защитни средства на медиците в Смолян