НОВИНИ

Възобновиха тестването за COVID-19 в Банско

bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 22.04.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

В Банско възобновиха тестването за COVID-19. Над 800 души бяха изследвани през първата седмица. 60 от тях са с изградени антитела.

Тестването в курорта се наложи, след като беше обявен за инкубатор на заразата заради многото туристи. Здравната инспекция получи 2000 теста, предвидени за масово тестване на хората в Банско.

Резултатите показват, че малко над 7% от изследваните до момента са имали контакт с вируса. Това са хора, работили на първа линия след установяване на заразата, както и заетите в туристическия бизнес.

Д-р Татяна Джупанова - РЗИ-Благоевград: И ски учители, и работници по пистите също са показали антитела. Т.е. непосредствено хората, които са били в контакт с туристи, те са имали среща с вируса, което ме навежда на мисълта, че този вирус в Банско е дошъл с туристите. От Англия, Франция.

На пациентите, които са показали смесени антитела, е взета проба за PCR-тестове, които са изпратени за изследване в София.

Д-р Татяна Джупанова - РЗИ-Благоевград: Всички PCR-и за всички тези дни, с изключение на вчерашния ден, са отрицателни, което говори, че вирусът вече го няма в носоглътката.

От днес, по график, започва изследване и от личните лекари в Банско. Те разполагат с около 2000 теста, които са дарение.

Д-р Георги Кушлев - общопрактикуващ лекар в Банско: Тези, които ще бъдат изследвани, ще идват между 13 и 14 часа, тогава ще преустановим останалите прегледи, за да можем все пак освен тестовете, ние получихме и предпазни облекла. Защитни маски, шлемове, да можем да бъде така както са изискванията.

Тестването на хората в Банско ще продължи до началото на май, като се очаква да бъдат обхванати близо 40% от местните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военнослужещи от Сухопътните войски дариха защитни средства на медиците в Смолян
Военнослужещи от Сухопътните войски дариха защитни средства на медиците в Смолян
Защо няма открити случаи на коронавирус в Разградска област?
Защо няма открити случаи на коронавирус в Разградска област?