НОВИНИ

Почина генерал-майор Съби Събев - първият военен представител на България в НАТО

почина генерал майор съби събев
Снимка: МО
bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 24.03.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Почина о. р. генерал-майор Съби Събев, съобщиха от Информационния център на Министерството на отбраната (МО) във Фейсбук.

"Днес България губи един убеден евроатлантик и непримирим застъпник за демократичните ценности, за реформите в страната и за трансформацията на Въоръжените сили. В навечерието на 20-тата годишнина от присъединяването ни към НАТО се разделяме с първия военен представител на България в Главната квартира на НАТО", се казва в съболезнователен адрес на министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев, цитиран от Информационния център на МО.

"Той отстояваше твърдо и открито позициите си. Беше активен и допринасяше за разбирането на проблемите в сферата на сигурността и отбраната. Допринесе и със своите анализи за войната в Украйна и с категоричната си подкрепа за правото ѝ да възстанови териториалната си цялост. През военната си кариера ген. Събев работи за изграждането и укрепването на военните способности и структури на Военновъздушните сили и за реформата на Българската армия, ръководи разработката на доктринални документи, стратегически прегледи, планове и анализи, включително за участие на военни контингенти в учения и операции на НАТО по опазване на мира. Ръководи провеждането на първия преглед на структурите на Българската армия и изработването на “Актуализиран план 2004” за нейното преструктуриране и развитие. Като военен представител изгради и интегрира националното военно представителство в дейността на Военния комитет на НАТО и подчинените му работни органи", се казва още в съболезнователния адрес на Тагарев.

Той изказа съболезнования на семейството, приятелите и съмишлениците на о. р. генерал-майор Съби Събев.

Ген.-майор Съби Събев е първият ръководител на Службата на военния представител в делегацията на България в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), сочи справка на отдел "Справочна" на БТА. Бил е началник на управление "Планиране на отбраната и въоръжените сили" към Генералния щаб на Българската армия. Освободен е с Указ 186 от 6 юни 2002 г.

Поклон пред паметта му!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев се размина с титлата на "Чалънджър"-а в Хърватия
Адриан Андреев се размина с титлата на "Чалънджър"-а в Хърватия
Бразилия се наложи над Англия при невероятна атмосфера на "Уембли" (ВИДЕО)
Бразилия се наложи над Англия при невероятна атмосфера на "Уембли" (ВИДЕО)