НОВИНИ

Подобрен е водният режим в защитената местност "Пода" и езерото "Вая" край Бургас

подобрен водният режим защитената местност пода езерото вая бургас
bnt avatar logo
от БНТ
14:07, 10.12.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Приключиха дейностите по подобряване на водния режим в защитената местност “Пода” и езерото “Вая” край Бургас. Двата обекта са изпълнени в рамките на проект за опазване на едни от най-важните влажни зони с международно значение “Комплекс Ропотамо”, “Местност Пода” и “Езеро Вая”.

Проектът осъществява мерки от Националния план за опазване на най-значимите влажни зони в България, в това число възстановяване на водния режим, ограничаване на притока на биогени и ограничаване на сукцесионните процеси. С успешното изпълнение на дейностите се подобрява природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания и на видове птици, предмет на опазване в мрежата Натура 2000, попадаща във влажни зони с международно значение.

Защитена местност “Пода” се характеризира с уникална природна територия, съхраняваща в себе си огромно биоразнообразие – стотици видове растения, птици, риби, земноводни, влечуги и бозайници. Пода в една от най-богатите в орнитологично отношение местности в цяла Европа. Единствено тук гнездят речните рибарки и големите корморани, част от общо 46 гнездящи видове. Оттук прелитат и цялата популацията на розовия пеликан, която се състои от над 40 000 екземпляра и хиляди видове хищни, водоплаващи и пойни птици.

С успешното изпълнение на дейностите се осигури проводимост на Комлушки канал през Защитена местност “Пода” и оводняване със солена вода за възстановяване на местообитанието на вида Европейска солянка. Възстановена е системата за контрол и управление на водното ниво в централната зона на местността, както и компрометираната съществуваща дига, която ограничава сладководни басейни в Пода от Черно море.

Езерото “Вая” или наричано още “Бургаското езеро” е най-голямото естествено езеро в България и е част от трите най-значими комплекси от влажни зони за водолюбивите птици по черноморското ни крайбрежие. Край него гнездят над 250 вида птици, голяма част от които са записани в Червената книга на България. Много от тях са редки за страната и Европа, а девет вида са застрашени от изчезване в световен мащаб. Вследствие на дългогодишно натрупване на земни и тинести маси в отточния канал езерото Вая имаше нарушен хидравличен режим, което доведе до множество бедствени и аварийни ситуации, наводнения в крайбрежния район и смущения в условията на хабитата в резултат на значителното обезсоляване на езерото.

С успешното изпълнение на дейностите по обекта се осигуриха условия за увеличаването на хидравличния капацитет на отточния канал “Вая - Черно море”, което спомага за чувствително намаляване на хидравличния натиск върху езерото, в резултат на което се балансира солевият му състав и се подобрява водният му режим.

Проектът е финансиран по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.” и се изпълнява от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас и е на обща стойност над над 8,4 млн. лв.

Автор и снимки: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крумовград удари ЦСКА 1948 в Бистрица за успешен край на есенния дял от Първа лига
Крумовград удари ЦСКА 1948 в Бистрица за успешен край на есенния дял от Първа лига
Стойко Сакалиев се сбогува емоционално със стадион "Българска армия"
Стойко Сакалиев се сбогува емоционално със стадион "Българска армия"