"Поезия в метрото" за пета поредна година

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:30, 17.11.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Още

"Поезия в метрото" - за пета поредна година. От днес до 20 декември стихове на 13 европейски автори ще ни посрещат на станция "Орлов мост" и в някои влакове. Инициативата на Полския институт и на Литературен вестник продължава до 20 декември. БНТ е медиен партньор.

Поезията излиза от книжните страници и ни прави компания в метрото. За пети път инициативата "Поезия в метрото" се разгръща, но сега с една особена сила на думите, от която имаме нужда.

Анна Опалинска - директор на Полския институт: Да, убедена съм, че е така. В този труден момент, в тази епидемия, която е обхванала целия свят, имаме нужда именно от такава подкрепа.

Всеки културен център избира своя представител - класици, големите имена на новото време, млади автори - различният поглед към света ни посреща в метрото. Полша се представя с един от най-превежданите и награждавани поети Тадеуш Домбровски. Стиховете са събрани на метростанция "Орлов мост", а във влаковете ще ги видим и на оригиналния език.

проф. Амелия Личева - главен редактор на "Литературен вестник": Мисля, че всеки акцентира повече да има картина, да има образ в тези стихотворения.

Дори хора, които не са изкушени от поезия, могат да видят, че в нея могат да намерят опора, утеха, надежда, така че мисля, че е много точен моментът.

Ето и посланието на Амелия Личева, което ще срещнете в метрото - "Здрави ли са корените, държиш ли се живот? Има ли за какво? Има ли за кого?".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дъжд и облаци в цялата страна
Дъжд и облаци в цялата страна
Хронология на отношенията между София и Скопие през последните 30 години
Хронология на отношенията между София и Скопие през последните 30 години