НОВИНИ

"Поезия в метрото" за пета поредна година

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:30, 17.11.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Още

"Поезия в метрото" - за пета поредна година. От днес до 20 декември стихове на 13 европейски автори ще ни посрещат на станция "Орлов мост" и в някои влакове. Инициативата на Полския институт и на Литературен вестник продължава до 20 декември. БНТ е медиен партньор.

Поезията излиза от книжните страници и ни прави компания в метрото. За пети път инициативата "Поезия в метрото" се разгръща, но сега с една особена сила на думите, от която имаме нужда.

Анна Опалинска - директор на Полския институт: Да, убедена съм, че е така. В този труден момент, в тази епидемия, която е обхванала целия свят, имаме нужда именно от такава подкрепа.

Всеки културен център избира своя представител - класици, големите имена на новото време, млади автори - различният поглед към света ни посреща в метрото. Полша се представя с един от най-превежданите и награждавани поети Тадеуш Домбровски. Стиховете са събрани на метростанция "Орлов мост", а във влаковете ще ги видим и на оригиналния език.

проф. Амелия Личева - главен редактор на "Литературен вестник": Мисля, че всеки акцентира повече да има картина, да има образ в тези стихотворения.

Дори хора, които не са изкушени от поезия, могат да видят, че в нея могат да намерят опора, утеха, надежда, така че мисля, че е много точен моментът.

Ето и посланието на Амелия Личева, което ще срещнете в метрото - "Здрави ли са корените, държиш ли се живот? Има ли за какво? Има ли за кого?".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъжд и облаци в цялата страна
Дъжд и облаци в цялата страна
Без публика по спортните трибуни във Франция до януари
Без публика по спортните трибуни във Франция до януари