Проф. Витанов: Ако спазваме мерките, след 2 седмици падаме на 800 заразени на ден

от БНТ
19:45, 17.11.2020
6567
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Ако се спазват мерките срещу разпространението на COVID-19, до две седмици броят на новозаразени на ден ще падне до 800. Това прогнозира в студиото на "Още по деня" математикът от БАН проф. Николай Витанов - член на Националния кризисен щаб, в коментара си за втората вълна и следващите етапи на пандемията.

Според него, ако спазваме мерките при сегашната тенденция от близо 3500 заразени на ден, първо - ще задържим на тази цифра, след десетина дена ще паднем на 3000, следва да достигнем 2000, а когато паднем под 2000 на ден, "захапваме обратно плътния контрол над епидемията и падаме още надолу".

"Времето на този вирус изтича, то е преброено. Дойде ли ваксината, този вирус ще бъде пречупен", категоричен беше математикът.

Вирусът се разпространява по-бавно в не толкова плътно населени области или в районите, където населението е по-възрастно и контактите не са толкова интензивни, отбеляза той.

За проф. Витанов затягането на мерките в Европа вече дава резултат, а у нас ще трябва да изчакаме "поне две седмици", за да се похвалим с такъв.

"Що се отнася до количеството на заразени на ден, сега се намираме в едно квазистационарно състояние около 3500 души и е добре да го удържим", препоръча математикът.

Какво още каза проф. Николай Витанов в анализа си вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хронология на отношенията между София и Скопие през последните 30 години
Хронология на отношенията между София и Скопие през последните 30 години
Около 6000 недоносени бебета се раждат у нас всяка година
Около 6000 недоносени бебета се раждат у нас всяка година