НОВИНИ

Около 6000 недоносени бебета се раждат у нас всяка година

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:41, 17.11.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Още

Тревожни данни по повод Световния ден на недоносените деца. По данни на фондация "Нашите недоносени деца" 15 милиона недоносени бебета се раждат всяка година в света. В България те са около 6000. Данните показват, че почти 1/3 от недоносените бебета получават тежки увреждания като детска церебрална парализа, ослепяване, тежки белодробни проблеми.

Любов в грамове и свят, голям малко повече от шепа. Но за някои хора това е достатъчно, за да бъдат щастливи.

"Тя е нашият живот!", каза Даниела Делева.

Виктория се ражда едва килограм и 480 грама. Прекарва 10 дни в кувьоз. Разказахме ви историята й преди година. Тогава още не можеше да ходи, изучаваше света само с поглед. Днес не спира да тича и да играе.

"Продължава да ни радва и да ни учудва със своята сила, моята борбеност. Тя ни научи да бъдем и нас силни, но това, което сме изживели, няма как да се опише с думи", заяви Даниела Делева.

Родителите на недоносени деца имат сходни съдби. А децата на семейство Делеви и семейство Михайлови са и с общо име - на победител. След първата си глътка въздух Виктория прекарва 28 дни в болница, 7 от тях са в кувьоз.

"Имах два пъти възможността да я видя, майка й беше всеки ден там, хранеше я. Тежки 28 дни", заяви Петър Михайлов, баща.

Родителят има ключова роля в живота на бебетата след раждането, особено на недоносените, смята Татяна Митова.

"Родителят трябва да има досег, да може да вижда, да говори, да докосва детето си", каза Татяна Митова, фондация "Нашите недоносени деца".

То познава гласа на майка си, гласа на баща си още от утробата, а изведнъж то попада в една болнична стая, която има безкрайно много апаратура, различни звуци, но нито един от тях не е познат.

Днешният ден е повод да се запознаем с проблемите на недоносените бебета.

"Едно дете, което е изписано, има много повече чисто медицински грижи до края на първата година, година и два-три месеца, които включват рехабилитацията и посещения на различни специалисти", каза проф. Боряна Слънчева, н-к на клиника по неонатология в СБАЛАГ "Майчин дом".

Т. е. те трябва да се гледат като всички останали деца - да падат да стават, а не да бъдат безкрайно много обгрижени.

Първите месеци за всяко семейство с недоносено бебе минават в надежда и молитви. Страхът и трудностите се редуват с щастието, всекидневно.

"Когато я гушнах за първи път, всеки момент с нея ми е щастлив. Аз когато за първи път каза "татко", това са моменти, които са незабравими", каза Петър Михайлов, баща.

И така - всяка минута, изкарана с децата, за родителите е богатство. И всеки ден е празник на волята за живот и силата на малките герои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Витанов: Ако спазваме мерките, след 2 седмици падаме на 800 заразени на ден
Проф. Витанов: Ако спазваме мерките, след 2 седмици падаме на 800 заразени на ден
Студенти от Великотърновския университет заместват учители
Студенти от Великотърновския университет заместват учители