НОВИНИ

Поискани оставки и нови назначения в "Гробищни паркове"

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:25, 25.04.2024
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Общинските съветници в София гласуваха изключването на Благовест Георгиев от комисиите, в които членува. В началото на април Георгиев се опита да избяга от катастрофа, отказа и тест за алкохол и наркотици. От ПП го изключиха както от партията, така и от групата. А преди началото на заседанието от ГЕРБ-СДС поискаха оставката на зам.-кмета по финанси, зам.-кмета по култура и на директора на ОП "Гробищни паркове". Нито Иван Василев, нито Румен Димитров обаче ще напуснат поста си доброволно.

Благовест Георгиев вече е независим общински съветник, изключен от всички позиции, които заема.

"Политическата отговорност се носи от политици, затова не може партии като ПП да се крият зад процедури или зад невъзможността да убедят собствения си съветник, когото са убедили да стане съветник, да напусне общинския съвет", каза Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

"Ние не сме партия и коалиция, която може да натиска някой по какъвто и да е било начин. Ако това са прийоми на други партии, това си е техния. Ние това, което можем да направим, е да го призовем да си подаде оставката. Оттам нататък нищо повече", обясни Цветомир Петров, председател на СОС .

Преди дни във Фейсбук Благовест Георгиев написа статус, че е готов да поеме отговорност, както е правил винаги досега.

"Той излезе със статус, че има здравословни проблеми, ние се надяваме все пак той да постъпи отговорно и да напусне общинския съвет", подчерта Цветомир Петров.

По закон обаче, ако не подаде оставка, като общински съветник той трябва да членува поне в една постоянна комисия.

"Мислейки в коя от комисиите да бъде, преценихме, че тази за връзки с гражданското общество е най-подходяща. Ако той е толкова нагъл, че да остане в общинския съвет, там е мястото, където гражданите да му поставят оценка", обясни Борис Бонев, общински съветник от ПП-ДБ-Спаси София.

Преди заседанието от ГЕРБ-СДС поискаха и оставки заради, по думите им, сключвани договори без конкурс и без търг на стойност 60 000 лева. Според общинските съветници от групата става дума за скандални роднински назначения и нарушения при обществени поръчки от страна на директора на предприятието "Гробищни паркове".

"Служител на гробищата на ръководна позиция по времето, в което вече е назначен, дали случайно или по друг начин, цялата му рода да получава обществени поръчки от общината - отново припомням - баща му брат му и сина му, е недопустимо. Директорът на гробищата каза, че не ги е познавал, това не е сериозно отношение говорим за обществен ресурс и неговото пилеене няма как да бъде неглижирано. Очакваме оставки", заяви Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

Според Димитров това са били поръчки по неотложност. Той допълни, че с екипа му са прекратили порочни практики.

"Аз лично го помолих да го назнача в ОП, защото той когато се запознах аз с него дойде тук, за да извършва дейност по спешен неотложен ремонт, когато застъпих заварих кал над коляното, една ритуална зала, в която се извършваха обредни действия и наистина се рушеше. Лампите висяха, ток вървеше навсякъде, 80% от тавана беше паднал, 5% от тавана падна докато аз съм тук, като част от падането беше в ковчега директно, това буквално беше неотложност и то е предизвикано от безхаберието, което заварих", коментира Румен Димитров, директор на ОП "Гробищни паркове".

"Прозрачността боли, явно прозрачността не искат да се даде почва да се развие и затова ми искат оставката на мен. Именно прозрачността, която ще дойде с одитите на обществените поръчки, които съм възложил. В следващите седмици ще представим доклади именно от тези одити, които вярвам, че на г-н Георгиев и неговите близки приятели няма да им хареса и затова ми искат оставката", каза Иван Василев, зам.-кмет по финанси.

И Димитров, и Василев заявиха, че няма да подадат оставките си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коко Гоф не загуби гейм в първия си мач на тенис турнира в Мадрид
Коко Гоф не загуби гейм в първия си мач на тенис турнира в Мадрид
Янислав Герчев отпадна в осминафиналите на европейското първенство по джудо
Янислав Герчев отпадна в осминафиналите на европейското първенство по джудо