НОВИНИ

Поклонническо пътуване в Атон преди храмовия празник на българския манастир

"Свети вмчк. Георги Зограф" посети и председателят на парламента Росен Желязков

Александър Марков
от Александър Марков
22:15, 15.11.2023
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Ден преди храмовия празник на българския манастир в Света гора над 500 миряни и много доброволци се събраха за т. нар. Малък Гергьовден край манастира "Свети вмчк. Георги Зограф". Там беше и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Българският манастир "Св. Георги Зограф", който е девети в духовната йерархия на полуостров Атон, прие стотици хора от България.

Всеки помага с каквото може ден преди Малкия Гергьовден, когато храмовият празник ще бъде отбелязан с литийно шествие начело с чудотворната аравийска икона на Свети Георги.

Легендата разказва, че тази икона сама е избрала българския манастир.

Стотици богомолци, поклонници и миряни всяка година идват в българския манастир "Свети Георги Зограф" в Атон.

Доброволци помагат на 36-те монаси и 8 послушници да настанят и нахранят 500-те поклонници, дошли тази година. Красимир е дошъл със сина си.

"За втори път идвам. Първият път беше преди около 4-5 години. Тази година идваме за първи път на поклонение за празника. Надяваме се да има предание от по-старите към по-младите. Ако няма предание, всичко прекъсва", споделя Красимир.

"За пръв път съм довел моето семейство, мъжката част. Синът ми, за съжаление, е много малък, но като порасне и той ще бъде тук", заяви Методи Митев, поклонник.

От Челопечене в София дотук е дошъл и отец Николай. Донесли са цветя и други дарове за храма.

"Да получим благословение от Свети Георги и да се помолим за здравето на българския народ и единението му, защото в тези тежки времена за народа ни ние сме достатъчно разединени и единственото, което ни остава, е вярата, която е крепила българския народ векове наред", заяви отец Николай.

За празника на храма, основан през девети век и с възстановена българска собственост от 1849 година, ежегодната делегация от България води председателят на парламента Росен Желязков.

Той благодари на игумена архимандрит Амвросий за неуморната му дейност да запази характера на манастира български, да го обновява и да съхранява културно-историческото ни наследство.

"Виждате какъв храм на духовността, какво изключително културно наследство, но най-вече храм на православието, най-големият манастир не само от гледна точка на броя на монасите в него, които отдават живота си в служба на светата вяра, но и от гледна точка на това средище, което е Света гора", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

В манастира се намира килията на отец Паисий и библиотеката, която съхранява трудовете на монаха.

"За две-три десетилетия от една пустош този манастир е витален, жив, привлича много хора и всъщност е едно допълнение към цялата духовност, която българското православие и неговата роля трябва да имат в нашето ежедневие", допълни Росен Желязков.

Гостите на манастира се докоснаха до чудотворната аравийска икона.

Днес издръжката на един монах струва 1000 евро. Парламентаристите ни се ангажираха да продължат подкрепата на държавата за манастира, в който тече мащабен ремонт на Банското крило.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА намали наказанието на Сърбия, мачът с България ще бъде пред публика
УЕФА намали наказанието на Сърбия, мачът с България ще бъде пред публика
"Поверително от Кипър": Журналисти от 55 държави за руските схеми срещу санкциите
"Поверително от Кипър": Журналисти от 55 държави за руските схеми срещу санкциите