Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Полицай от Пловдив подменил пиян шофьор с трезвен

от БНТ
14:43, 06.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
Криминално
Слушай новината

Полицай подменил пиян шофьор с трезвен. Така се оказа замесен в застрахователна измама за около 90 000 лева. Това се случило след тежка катастрофа край Първомай и с тази размяната се опитал да заблуди застрахователната компания.

Всичко започва през декември 2021 г. Тогава служителят на КАТ бил в компанията на още двама мъже. Изпили солидно количество алкохол.

"След което собственикът на автомобила предоставил ключовете на третия мъж от компанията, малко по-късно след като този човек си тръгнал с този автомобил, той претърпял тежка катастрофа. Притеснен от случилото се позвънил именно на обвинения полицейски служител за съдействие, тъй като според негови думи, той щял да знае какво да се прави и как да се процедира", обясни наблюдаващият прокурор Димитър Костов.

Полицаят бил наясно, че в тази ситуация застрахователите няма да изплатят "Каско", затова дал съвет на мястото на катастрофата да отиде друг човек и да каже, че той е бил зад волана.

"Собственикът на автомобила помолил трето лице негов познат да каже пред полицията в последствие, че той е управлявал автомобила и то е поело вина за случилото се", каза прокурор Костов.

Разплитането на измамната схема отнело около година.

"Към момента имаме привлечени две лица по това досъдебно производство - за опит за измама на застрахователно дружество и другото обвинение е за лично укривателство", каза районният прокурор Чавдар Грошев.

В крайна сметка до плащане на каското не се е стигнало. Полицаят е с повдигнато обвинение.

"Следват дисциплинарно производство, отстраняване от длъжност", каза старши комисар Васил Костадинов - директор на МВР-Пловдив.

Полицаят и собственикът на автомобила са на свобода срещу парични гаранции, съответно от 3000 и 10 000 лв.

Репортер: Таня Матева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Баскетболните националки се събират на лагер в Самоков
Баскетболните националки се събират на лагер в Самоков
13 държави от ЕС, сред които и България, досега са предложили помощ на Турция
13 държави от ЕС, сред които и България, досега са предложили помощ на Турция