НОВИНИ

Политиката, политиците и COVID-19

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:01, 28.03.2020
Чете се за: 01:45 мин.
Политика

Пандемията, разбира се, оказа влияние и върху света на политиката, а вирусът не подмина и част от световните лидери. Как реагираха на COVID-19 някои от най-изтъкнатите политици и спазват ли самите те мерките за сигурност?

COVID-19 оставя своята трайна следа. Промени начина на живот на гражданите, промени и този на политиците. Видеоконференции - така общуват тези, които определят съдбите на милиони. За първи път вместо на среща на върха, лидерите на страните от ЕС обсъдиха как Европа ще се бори с коронавируса от собствените си кабинети, застанали пред компютри.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен се включи във видеопредизвикателството "чисти ръце" и демонстрира как правилно да поддържаме хигиена.


Но въпреки мерките, COVID-19 се "прокрадна" и в Брюксел, а един от ключовите играчи на терена на Брекзит - главният преговарящ Мишел Барние се разболя.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че очаква поне 60% от населението на федералната република да се разболее. А после, самата тя беше поставена под карантина, макар и да не е заразена.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Ситуацията е сериозна и трябва всички да я приемем като такава. Това е най-голямото изпитание пред което страната ни е изправена от времето на Втората световна война насам. Солидарност - само така ще се справим.

Френският президент Макрон беше критикуван, че не спазва мерките за сигурност и в крайна сметка започна да носи маска по време на публични изяви.

Не просто маска, а защитен костюм и скафандър - така руският президент Путин избра да се предпази от заразяване, по време на посещение в болница. Разпространението на заразата стана повод и референдумът за конституционни промени, който би трябвало да му даде възможност да остане на власт на практика за неопределено време да бъде отменен.

Бившият боксьор и настоящ кмет на Киев Виталий Кличко също стриктно спазва препоръките за сигурност.


Съединените щати вече са в плен на заразата, а броят на положителните проби, надхвърли този в Китай. Въпреки това, само до преди седмица Доналд Тръмп беше категоричен, че страната му не е застрашена.

А сега, когато все повече щати са под карантина, настоя мерките да бъдат отменени възможно най-скоро, за да не пострада бизнесът.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Никога досега не сме затваряли страната, а вируси е имало и преди. Мисля, че можем съвсем скоро отново да сме на крака. Сега хората свикват със социалното дистанциране, мият си ръцете и не се ръкуват. Но скоро, съвсем скоро, ще искат да се върнат на работа.

Вирусът не подмина и кралските особи - принцът на Монако Албер Втори съобщи, че е заразен, а дни по-късно същото направи и британският престолонаследник принц Чарлз.


От Бъкингам побързаха да успокоят гражданите, че кралица Елизабет Втора е в прекрасно здраве и дори публикуваха нейна снимка, на която провежда седмичния си разговор с министър-председателя, макар и по телефона.

Колкото до Борис Джонсън - след многото критики, той в крайна сметка въведе строги мерки и във Великобритания. Включи се и в кампанията за аплодисменти на медиците.

Много повече усмивки, обаче, предизвикаха принцовете Джордж, Луи и сестра им Шарлът, които също изказаха своята благодарност на лекарите, медицинските сестри и всички, които се грижат за техните бъдещи поданици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От епицентъра на заразата в Италия: Говори д-р Евгения Вукадинова
От епицентъра на заразата в Италия: Говори д-р Евгения Вукадинова
Васил Симов, Софийска стокова борса: Вероятно ще има продължително намаляване на цените на хранителни стоки
Васил Симов, Софийска стокова борса: Вероятно ще има продължително намаляване на цените на хранителни стоки