НОВИНИ

Полша издаде хуманитарна виза на беларуската лекоатлетка

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:39, 02.08.2021 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Олимпийските игри в Токио се превърнаха в поредния спортен форум, на който не липсват скандали с политически привкус. 24-годишната лекоатлетка Кристина Тимановская обвини Беларуския олимпийски комитет, че се опитва принудително да я върне в страната й. След отказ да се качи на самолет за Минск и дълги часове на летището в Токио, младата спринтьорка получи хуманитарна виза от Полша.

"Обръщам се към Международния олимпийски комитет за помощ. Оказват ми натиск и се опитват да ме изведат от страната принудително. Моля МОК да вземе отношение", каза Кристина Тимановская.

Лекоатлетката успява да се свърже с местната полиция и моли за закрила. Разказва, че един от треньорите отишъл в стаята й в Олимпийското село и й казал, че има един час да си събере багажа. Днес спринтьорката трябваше да бяга на 200 метра. Вместо това името й обиколи медиите по цял свят като спортиската, която се страхува да се прибере в Беларус.


"Тимановская е емоционално нестабилна и екипът има притеснения за здравословното й състояние. В обръщение по държавната телевизия, ръководителят на беларуския отбор по лека атлетика отрече да я е принуждавал да заминава от Япония." Това казаха от Националния олимпийски комитет на Беларус.

"От много време имаме наблюдения, че поведението й е странно. Имаше моменти, в които не желаеше да комуникира с никого", заяви Юрий Моисевич, главен мениджър на нац. отбор по лека атлетика Беларус. "Разговарях с нея снощи и се опитах да я успокоя. Пожелах й лека нощ и се разбрахме, че днес ще се срещнем, за да решим как да постъпим", продължи той.

Смята се, че Кристина Тимановская си е навлякла гнева на беларуските власти след няколко свои поста, в които критикува Националния олимпийски комитет. По думите й, ръководената от сина на Александър Лукашенко - Виктор - структура, не се отнася със своите спортисти подобаващо. Преди началото на Токио 2020, беларуският президент предупреди спортистите да не се връщат обратно, ако не са постигнали успехи. Както той, така и синът му имат забрана да присъстват на олимпийски събития заради международни санкции.

Напрежението достига точка на кипене когато спринтьорката се оплаква, че е записана да участва в бягането 4х400, което не е сред нейните дисциплини. Причината - останалите атлети не отговаряли на изискванията за допинг тестове.

Японските власти и МОК съдействаха на Тимановская на летището, където тя прекара нощта в хотел. Днес тя пристигна в полското посолство, където й беше издадена хуманитарна виза.

"Тя сама ще реши дали да кандидатства за статут на политически бежанец и къде да потърси убежище. Най-важното е, че в момента е в безопасност в полското посолство и е добре. Каза ни, че ще дойде във Варшава, където ние сме готови да й съдействаме да продължи със спортната си кариера", каза Марчин Пшидач, зам.-министър на външните работи на Полша.

Твърди се, че съпругът на спортистката - Арсений, е избягал в Украйна, заради страх от преследване. Убежище на Кристина Тимановская предложиха още Чехия, Словения, Германия и Франция.

Полша и Чехия предлагат виза на атлетката, която отказва връщане в Беларус

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гори борова гора над Перник (ВИДЕО)
Гори борова гора над Перник (ВИДЕО)
"Има такъв народ" ще представи утре проектокабинета си на срещи с три партии
"Има такъв народ" ще представи утре проектокабинета си на срещи с три партии