НОВИНИ

Полша променя курса - какви са приоритетите на Доналд Туск?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:49, 12.12.2023
Чете се за: 03:50 мин.
По света
полша обръща курса какви приоритетите доналд туск
Слушай новината

Пълна мобилизация на Запада в помощ на Украйна и курс на помиряване с Брюксел - това очерта в приоритетите си пред парламента новоизбраният премиер на Полша - Доналд Туск.

Ветеранът на полската политика и бивш председател на Европейския съвет се очаква да получи вот на доверие в полския сейм тази вечер и така да бъде сложен край на 8-годишното управление на крайнодясната партия "Право и справедливост".

Снимки: БГНЕС

Доналд Туск започна речта си пред парламента като прочете манифеста на Пьотр Чешни - 54-годишен баща на две деца, който през 2017-та година се самозапали пред Двореца на културата във Варшава в знак на протест срещу управлението на "Право и справедливост".

"Искам да ви прочета нещо, което може да замени цялата ми реч. Протестирам срещу ограничаването на гражданските свободи - срещу нарушаването от страна на правителството на принципите на демокрацията, особено с практическото разрушаване на Конституционния трибунал и независимата съдебна система. Протестирам срещу потъпкването на Конституцията. Протестирам срещу маргинализацията на ролята на Полша на международната сцена и превръщането на страната ни в посмешище", заяви Доналд Туск - премиер на Полша.

Той обеща да възстанови доверието на Брюксел към Варшава и Полша да се превърне във важен глас за войната в съседна Украйна.

"Всички ние сме по-силни, с повече суверенитет - не само, когато Полша е по-силна, а когато и Европейският съюз е по-силен. Ще призовем ясно и силно за пълна мобилизация на свободния свят, на Запада в подкрепата на Украйна в тази война. Няма друга алтернатива", категоричен е Туск.

Никой не може да ме надиграе в Европейския съюз, заяви Туск, който беше премиер на Полша от 2007-ма до 2014-та година, а след това и председател на Европейския съюз.

Обеща да отблокира еврофондове на стойност 36 милиарда евро, които Брюксел спря заради сблъсък с досегашните управляващи за съдебната реформа и редица други закони. Обикновените поляци са изпълнени с надежди за новото правителство.

"Понякога ми се струва, че "Право и справедливост" бяха прекалено агресивни и не се опитваха да търсят компромис с държавите около Полша. Предпочитам да имаме по-мирно съжителство", смята 25-годишният Томаш, жител на Катовице.

Гражданската коалиция на Туск, с участието на две по-малки партии - "Третият път" и "Левицата", вероятно ще бъдат изправени пред ежедневни битки с популистите от "Право и справедливост", които запазват влиянието си в Централната банка, във Върховния съд, във важни съдебни и финансови институции.

Президентът Анджей Дуда също ще използва всички налични инструменти, за да блокира политиките на новото мнозинство.

Очаква се утре кабинетът на Туск да положи клетва, което ще му позволи да участва в срещата на върха в Брюксел като премиер на Полша.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Гърция предоставиха на Върховния съд черен списък с 200 „високорискови“ фенове на спортни отбори в цялата страна
В Гърция предоставиха на Върховния съд черен списък с 200 „високорискови“ фенове на спортни отбори в цялата страна
Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия, отрязаха върха на монумента (СНИМКИ)
Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия, отрязаха върха на монумента (СНИМКИ)