НОВИНИ

Полският национален отбор отказва да играе срещу Русия

живо евро 2020 испания полша левандовски изравни
bnt avatar logo
от БНТ
11:28, 26.02.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Полският национален отбор по футбол за мъже не възнамерява да играе плейофния си мач срещу Русия за класиране на Световното първенство в Катар през 2022 г.

Решението на Полската футболна асоциация е в отговор на руската военна инвазия в Украйна. Русия трябва да се изправи срещу Полша идния месец, а победителят ще срещне Швеция или Чехия във финален мач.

С публикация в социалната мрежа Туитър президентът на Плоската футболна асоциация Цезари Кулеша заяви, че отборът на страната няма намерение да се изправя срещу руския тим. Публикацията бе споделена и от профила на футболната асоциация.

"Без повече думи, време е за действия! Поради ескалиращата агресията на Русия към Украйна, полският национален отбор не възнамерява да играе плейофния мач срещу Русия. Това е единственото правилно решение. Водим преговори с футболните федерации на Швеция и Чехия, за да представим обща позиция на ФИФА", написа той.

Новината идва само ден след като федерациите на Полша, Чехия и Швеция излязоха с обща декларация, с която незабавно искат алтернативно решение на проблема.

"Въз основа на текущото тревожно развитие на конфликта между Русия и Украйна, включително ситуацията със сигурността, футболните асоциации на Полша, Швеция и Чехия изразяват твърдата си позиция, че плейофният мач за класиране за Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г., насрочени за 24-и март 2022 г., не трябва да се играе на територията на Руската федерация. Подписалите този призив не смятат да пътуват до Русия и да играят там футболни мачове. Военната ескалация, която наблюдаваме, води до сериозни последици и значително по-ниска безопасност за националните ни футболни отбори и официални делегации. Затова очакваме ФИФА и УЕФА да реагират незабавно и да представят алтернативни решения относно местата, където могат да се играят тези наближаващи плейофни мачове", пише в становището.

След срещата на УЕФА изпълнителният комитет взе решението руските и украинските футболни клубове в европейските турнири и националните отбори да играят своите срещи на неутрални терени.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Киев под обсада: Сражения се водят по улиците, удължиха вечерния час (Обобщение)
Киев под обсада: Сражения се водят по улиците, удължиха вечерния час (Обобщение)
В пъти повече средства за пътищата у нас: Къде ще се правят ремонти?
В пъти повече средства за пътищата у нас: Къде ще се правят ремонти?