НОВИНИ

Помощник-фармацевти протестираха в Бургас

Искат законодателни промени, за да могат да работят

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
21:51, 21.10.2024
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Помощник-фармацевти излязоха на протест в Бургас - искат законодателни промени, които да им позволят легитимно да упражняват професията си.

Според протестиращите дипломите им към момента не са признати, тъй като по закон нямат право да отпускат медикаменти по лекарско предписание, а това е част от професионалната им квалификация.

"Имаме необходимата квалификация, но законът така е написан, че не ни позволява да отпускаме нищо самостоятелно", каза Станка Маркова, зам.-председател на Асоциация на помощник-фармацевтите.

Помощник-фармацевтите недоволстват, че често им се налага да се крият в случай на проверка от страна на контролните органи, РЗИ или Изпълнителната агенция по лекарства, защото на практика не спазват закона.

"При една такава проверка от контролните органи ние трябва да сме някъде скрити, защото нямаме право да изпълняваме зелени рецепти, рецепти по Здравна каса, по лекарско предписание", обясни Светла Христова, Регионална колегия на помощник-фармацевтите - Ямбол.

"Всъщност това са нещата, които ние извършваме всеки ден на работното си място, но незаконно. По закон ние можем само да продаваме хранителни добавки, козметики", допълни Димитрина Петрова, председател на Регионална колегия на помощник-фармацевтите - Бургас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешен старт за Александър Зверев на турнира ATP 500 във Виена
Успешен старт за Александър Зверев на турнира ATP 500 във Виена
Паметна плоча на Пламен Горанов ще бъде поставена пред община Варна
Паметна плоча на Пламен Горанов ще бъде поставена пред община Варна