НОВИНИ

Поправки в закона за енергетиката ще спрат търговете за "студения резерв"

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:50, 17.07.2020
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Управляващите ще внесат в понеделник поправки в закона за енергетиката, с които ще се спрат търговете за "студения резерв" временно до средата на 2021 г. Това съобщи в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

С поправката се дава възможност на министъра със заповед да насочва средствата за студения резерв към държавната компания ТЕЦ "Марица-Изток 2". Енергийният министър и председателят на енергийната комисия казаха, че решението е политическо и общо на коалицията.

Лидерът на НФСБ обяви пред журналисти, че са решили на коалиционен съвет до дни да намалят студения резерв в енергетиката. Валери Симеонов изрази съмнение, че ТЕЦ - Варна, собственост на Ахмед Доган, не изпълнява предназначението си като студен резерв, но получава пари.

Валери Симеонов- зам.-председател на НС от "Обединени патриоти": Има много сериозни подозрения и упреци, че се злоупотребява с тези пари. Получават се едни милиони от държавата, срещу които съответните енергопроизводители, съответните централи почти нищо не правят и не могат да осигурят аварийно включване на допълнителни мощности.

3 часа по-късно енергийният министър и шефът на ресорната комисия дойдоха да разяснят казаното от Симеонов. Опровергаха твърдението за специално отношение към ТЕЦ-Варна.

Теменужка Петкова-министър на енергетиката: Тази централа винаги е участвала в студения резерв на страната. Нейната реализация, нейното изграждане, е свързано с това тя да гарантира електроенергийната сигурност на страната при отпадане на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй".

ТЕЦ - Варна е кандидатствал на търг заедно с всички други тецове за студения резерв.

Опровергаха и твърдението за намаляване на студения резерв като казаха, че това е невъзможно, защото има риск за енергийната система. Поясниха, че искат спиране на търговете, а средствата да се насочват към държавния ТЕЦ "Марица-Изток 2".

Валентин Николов-председател на енергийна комисия в НС: Защо го правим? Разбира се, че има политически смисъл това, случващото се в страната. Това щяхме да го направим, но по-късно и щяхме да го заменим с друг механизъм. Просто го правим по-рано, защото има такова политическо решение.

След отхвърляне на вота, Валери Симеонов ще постави въпроса и за незаконните строежи в парк "Росенец". Той припомни, че поставят този въпрос от 2014 г. Каза, че следят апетитите на Ахмед Доган по Черноморието от 2010 г.

Валери Симеонов- зам.-председател на НС от "Обединени патриоти": Когато с хеликоптер той облиташе и избираше къде да дебаркира и къде да си направи база, първото място към което се беше насочил, се казва "Света Анастасия".

Симеонов съобщи още, че на коалиционния съвет са решили в бъдеще да обръщат повече внимание на всички твърдения за обвързаност на изпълнителната власт с обекти на Доган и Пеевски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежки преговори между евролидерите в Брюксел за многогодишната финансова рамка
Тежки преговори между евролидерите в Брюксел за многогодишната финансова рамка
Сверовен шампион от Мондиал 2014 прекрати кариерата си
Сверовен шампион от Мондиал 2014 прекрати кариерата си