НОВИНИ

Поредно затягане на мерките в Европа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:14, 18.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Вечерен час, затворени заведения и контролно-пропускателни пунктове. Това са част от мерките на редица европейски държави за ограничаване на разпространението на COVID-19.

В Чехия влиза в сила вечерен час, от днес са затворени всички заведения. Хотелите, фитнес залите и салоните за красота ще работят. Литургии ще се отслужват само при едва 20% от капацитета на църквите. От утре Словакия е в почти пълна карантина - затворено остава всичко, с изключение на хранителните магазини и аптеките.

Строга карантина в Нидерландия, нови мерки в Чехия

"Взето е решение пътуванията да не се ограничават. Заедно могат да празнуват само по две домакинства. По-голямо "смесване" не е желателно", каза Марек Крайчи, министър на здравеопазването на Словакия.

Мерките остават в сила до 29 декември. От 28 декември Полша влиза в триседмична строга карантина. Зимните ски-курорти ще останат затворени. Целта е да се справим с третата пандемична вълна, поясни здравният министър на страната.

В Литва започва изграждането на 250 контролно-пропускателни пункта по пътищата в страната, чиято цел е д граничи пътуването по време на Коледно-новогодишните празници. Португалия наложи строги забрани за празничния 31 декември и 1 януари.

Нови мерки срещу коронавируса в Англия и Австрия

В Германия регистрираха рекорден брой новозаразени за денонощие от начало на пандемията - над 33 хиляди и 700. За първи път тази седмица се заговори за претоварване на здравната система в определени региони. В Италия също регистрират ръст на заболели, Венето е последният регион, който въведе по-строги ограничения.

През почивните дни на територията на страната се очакват засилени проверки, за да се избегне струпване на хора. В глобален мащаб болните от COVID-19 наближават 75 милиона души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксината на "Модерна" в САЩ получи одобрение от експертите към Агенцията по храните
Ваксината на "Модерна" в САЩ получи одобрение от експертите към Агенцията по храните
Облачно и мъгливо и днес
Облачно и мъгливо и днес