НОВИНИ

Посланик Марин Райков пред БНТ за обстановката във Великобритания след блокадата на транспорта

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:12, 22.12.2020 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

За пореден ден Великобритания е в транспортен хаос заради новия щам на Ковид-19. Блокирани са както летищата, така и сухоземните граници. Опашката преди Ламанша откъм британския град Доувър е километрична.

Сред блокираните ни сънародници има семейства с малки деца, групи пътуващи с микробуси, както и близо 350 български превозвачи. От външното ни министерство заявиха, че на място е завеждащият консулската ни служба в Лондон, а посланик Марин Райков е разговарял с представители на транспортния бранш.

Неделчо Димитров изпълнява курс до Белгия, а след това трябва да продължи към България. Сънародникът ни обаче попада в транспортния капан в района на Доувър.

"Разбрах на 21-ви сутринта, имаше пътни табели, но нямаше как да реагираме отрано", разказа шофьорът.

Камионът е блокиран на магистралата, където задръстването е с километри. Неделчо все пак се надява да успее да се прибере за празниците.

Освен шофьори в района на пристанищния град са блокирани български семейства, както и групи пътуващи с микробуси и леки коли. Сънародниците ни се намират на различни паркинги, а от консулската ни служба са раздавали храна и вода на място. В задръстванията са блокирани най-малко 8 бебета, съобщават от външно министерство.

"Бензиностанциите, магазинчетата, бих казал и тоалетните не функционират. Не е възможно да се върнат назад по магистралата. Оказваме някакво съдействие, носим каквото можем. В края на краищата посолството не е Червеният кръст. Правим това, което е по силите ни", каза за БНТ посланик Марин Райков.

От транспортния бранш настояват за спешни мерки.

"В навечерието на Брекзит можеха да направят коридор , в който тежкотоварният трафик да бъде незасегнат", коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.

Близо 350 български превозвачи са в капана на блокадите във Великобритания

По данни на съюза на границата са блокирани близо 350 български шофьори. Към 60 са на опашката, а другите са отбити по буферни паркинги. Натрупаното закъснение е средно между 38 и 48 часа.

От посолството заявиха, че ситуацията е тежка и очакванията тази вечер да има решение на транспортната блокада не са се оправдали.

"Съветът ми е всеки, който няма причина да пътува и може да отложи пътуването си, да не се стреми да намери решение на летището, защото това решение не може да бъде постигнато", коментира посланик Райков.

На този фон вътрешният министър и директорът на Гранична полиция провериха на Калотина организацията по пропускане на тировете, пристигащи от Острова.

,,Тази организация не е нещо ново за нас. Ние през пролетта я направихме за първи път и в доста по-големи обеми. Колегите имат опита и рутината и се надяваме да няма сериозни затруднения", заяви вътрешният министър.

Последната заповед на здравния министър от 21 декември не предвижда задължителна 10-дневна карантина за шофьорите на товарни автомобили, които преминават транзитно през страната или извършват товаро-разтоварителни дейности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи спечели обжалване, мачът с Ювентус ще се играе
Наполи спечели обжалване, мачът с Ювентус ще се играе
Николай Младенов е отказал поста на специален пратеник за Либия
Николай Младенов е отказал поста на специален пратеник за Либия