НОВИНИ

Здравната каса ще покрива генната терапия на пълнолетни с муковисцидоза

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:29, 22.12.2020
Чете се за: 02:05 мин.
Здраве
Слушай новината

Здравната каса ще покрива генната терапия на пълнолетни хора с муковисцидоза. Това става възможно след спешни промени в законодателството.

Те бяха направени 3 седмици, след като стана ясно, че две жени, чакащи за белодробна трансплантация, нямат достъп до животоподдържащо лечение, защото са навършили 18 години.

Росица Малинова чака за белодробна трансплантация от 3 години.

"За 3 години не съм получила обаждане. Някой да провери състоянието ми. За 3 години не съм получила оферта. Това много те обезверява и те кара да вземеш съдбата си в свои ръце", казва тя.

Преди два месеца Росица започва битка за живот с институциите. Целта - здравната каса да започне да плаща най-съвременната животоподдържаща терапия. А докато чака, дарители събират над 20 000 евро и успяват да купят лекарство на Росица.

Какво се случва с Роси, на която беше отказано лечение в България

Тя има лекарството до 15 януари.

"Разчитам на държавата и кампанията всъщност не е спряла, защото хората много добре знаят да не вярват на празни обещания", казва тя.

За по-малко от месец здравният министър предприе законодателни промени. Така Росица и още една жена с муковисцидоза ще получат терапията, въпреки че лекарството още не е разрешено за употреба в България.

"Необходимите средства за лечението на тези български пациентки ще бъдат осигурени по линия на МЗ с трансфер към НЗОК", уточни здравният министър.

Предстои лекарството да бъде регистрирано у нас и да влезе в списъка с медикаменти, които се покриват от здравната каса. Едва тогава то ще е достъпно за всички нуждаещи у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледните елхи тази година се продават за 30, но и за 800 лева
Коледните елхи тази година се продават за 30, но и за 800 лева
МС отпусна 184 млн. лева за болниците, ваксини и нова система за спешни обаждaния
МС отпусна 184 млн. лева за болниците, ваксини и нова система за спешни обаждaния