НОВИНИ

Посланикът на Франция: Трябва да бъде създадена възможност за помиряване между България и РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
16:43, 17.12.2021
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

"Не става въпрос да се даде зелена светлина на РСМ, за да влезе в ЕС, а става въпрос за поставяме начало на преговори, а те ще отнемат доста години. Съзнаваме, че са налице спорове между две съседни държави. Най-важното - трябва да бъде създадена възможност за помиряване между двете държави". Това заяви в "Светът и ние" нейно превъзходителство Флоранс Робин, посланик на Франция в България. Тя коментира приоритетите на Франция за предстоящото председателството на ЕС, което започва от Новата година.

"Имаме две цели - да направим така, че да бъдат открити позитивни пътища за Република Северна Македония, а не да стане така, че тя да изпадне в ситуация, която би я дестабилизирала. Освен това България, която е братска държава и член на ЕС, може да направи така, че да помогне. В същото време законните интереси на България трябва да бъдат защитени", каза Н.Пр. Робин.

Според посланик Робин Балканите са в сърцето на Европа.

"Това е вярно както от географска точка, така и от историческа. Имали са много важна роля в съдбата на Европа, затова президента Макрон е убеден, че Европа трябва да се ангажира с Балканите, както от политическо, така и от икономическо отношение. Трябва да се направят усилия за инвестиции, за развитие на инфраструктурите, за повече солидарност. От политическа гледна точка трябва да се изясни каква е европейската перспектива за Балканите", каза посланик Робин.

По отношение на Шенген Н.ПР. Робин каза, че ЕК от доста години говори, че България е изпълнила всички технически условия за присъединяване към Шенген, но това което Франция смята е, че в комплексната ситуация не можем да говорим просто за България.

"В ситуация на хибридни войни, при които се използва миграцията на външните граници на ЕС - видяхте какво става в Беларус - ние на първо място трябва да реформираме Шенгенското пространство. Президентът Макрон иска, както по отношение на еврозоната, да има политическо ръководство - т.е. министрите на вътрешните работи да могат да взимат политически решения да управляват - да казват кога да бъде затворена и отворена външната граница на ЕС, така както става за вътрешните граници. След една такава реформа, рамката ще бъде много по-ясна и Шенген ще може да се отвори към държави, които очакват да се присъединят. Шенген не може да бъде само административно пространство. На първо място това е политическо пространство, което осигурява сигурността на всички граждани", каза посланик Флоранс Робин.

Н.ПР Робин коментира приоритетите на Франция за предстоящото председателството на ЕС така:

"Бихме искали Европа да стане още по-суверенна, още по-могъща в света, да може да прави своите избори. Президентът Макрон съсредоточи френското президентство около три оси. Една по-суверенна Европа, която управлява границите си, може да се отбранява. Второ - една Европа, която избира нов модел на растеж, която може да избира иновативни индустрии на развитие, да създава богатство като съблюдава екологичните изисквания и естествено, една социална Европа, която е внимателна към своите граждани и иска те да бъда по-добре платени. И накрая една Европа, която отдава внимание на своите ценности, на правовата държава на въпросите свързани с младежта. 2022 година ще бъде година на младежта. Смятам, че трябва да вдъхнем надежда на тази младеж".

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер освободи Кристиан Ериксен
Интер освободи Кристиан Ериксен
България излиза с най-добрите си волейболисти на Балканиадата до 18 г. в София
България излиза с най-добрите си волейболисти на Балканиадата до 18 г. в София