НОВИНИ

Събев: Още уволнения в сектор "Транспорт" в името на качествена реформа

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
11:28, 17.12.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Първата стъпка за качествена реформа в сектор „Транспорт“ е освобождаването от длъжност на всички ръководители на държавни предприятия и ведомства с лоши финансови показатели и ниско качество на работа. Това заяви в сутрешния блок на БНТ транспортният министър Николай Събев. Коментарът му е по повод вчерашното уволнение на управителя на БДЖ „Пътнически превози“ Любен Нанов.

Финансовата нестабилност и откритите нарушения при ремонтите на вагоните и мотрисите, които в момента се разследват, са сред основните мотиви за уволнението на управителя на БДЖ, заяви транспортният министър Николай Събев. Ще последват и още оставки.

„ Ръководители, чиито ведомства и предприятия са с лоши финансови резултати и лошо качество на управление, не бива да чакат да им поискам оставката“, каза той.

Няма фаворит за поста управител на БДЖ, заяви Събев. Ще се разчита на квалифицирани кадри, които имат желание да доведат реформата в транспорта докрай.

"Нашата цел е транспортната система на България да е ефективна за потребителя. Той да е доволен. Ние не идваме, за да дойдат наши хора. Това декларираме отсега и моля, наблюдавайте всички наши действия. Аз мога да направя тази реформа с екип, но моля ви дайте ни време", допълни транспортният министър.

На форум в Русе Николай Събев обсъжда с експерти и граждани нуждата от възстановяването на полетите Русе - София. А на летището край Щръклево кацна самолет с представители на авиационната индустрия и въздушната администрация.

"Учудващо за мен намерих това летище, което след 20 години има един терминал запазен. Лесно е да се възстанови - пистата също", каза Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия

В момента се проверява концесионния договор на летище София и ако има нарушения, властите ще пристъпят към действия, каза транспортният министър.

Приоритет в работата му ще бъде и облекчаването на трафика по всички гранични пунктове в страната. Мерките за ускоряване на режима на преминаване първо ще се приложат на Дунав мост при Русе, където ежедневно има километрични опашки от тежкотоварни камиони.

Междувременно групата „Обществен контрол“ разпространи скандално видео, в което контрольор на ТОЛ-системата обижда гражданин на Молдова. Министърът на транспорта коментира, че е гледал видеото.

"Видях го, предадено е към МВР. Такива отношения не бива да се получават повече", каза Николай Събев.

А скандалът на Дунав мост е станал, защото шофьорът не е могъл да плати таксата си с карта.

Образуваха дисциплинарно производство заради скандалното видео със служител на тол управлението

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече бракове и по-малко разводи в Ямбол през 2021 година
Повече бракове и по-малко разводи в Ямбол през 2021 година
Сербезова пред НС: Всички действия по сливане на "Лозенец" с Педиатрията ще са публични
Сербезова пред НС: Всички действия по сливане на "Лозенец" с Педиатрията ще са публични