Пострада ли от COVID-19 италианският пармезан?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:51, 22.04.2020
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Един различен поглед към Италия. Как се отрази COVID-19 на италианския пармезан?

Дори в условията на пандемия производството на пармезан не е спирало. Майсторите на традиционното италианско сирене продължават да проверяват качеството му чрез стара технология. Продажбите на пармезан също вървят добре. Въпреки че ресторантите не работят, повече са хората, които готвят у дома и купуват ценния продукт.

Но нито произвеждането, нито доставката на сиренето е лесна работа. Някои производители са под карантина, а движението на потребителите е ограничено.

Никола Бетинели - президент на асоциацията на производителите на пармезан в Италия: Има още едно важно нещо - производителите на пармезан никога няма да се откажат и никога няма да оставят продукцията си в ръцете на чужденци. Това е единствено италиански продукт".

Пармезанът по традиция се прави само сутрин, но сега тя временно е нарушена.

Никола Бетинели - президент на асоциацията на производителите на пармезан в Италия: Обикновено работим сутрин, но сега сме принудени да продължим процеса и през целия ден.

А причината за това е липсата на достатъчно майстори с необходимите умения, за да се получи хубав пармезан.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Откриват безплатен телефон за консултации за пациенти с хронични заболявания
Откриват безплатен телефон за консултации за пациенти с хронични заболявания
По време на криза: Пловдивска печатница сменя дейността и произвежда шлемове
По време на криза: Пловдивска печатница сменя дейността и произвежда шлемове