НОВИНИ

Повечето от заразените с COVID-19 във Видин са медици

bnt avatar logo
от БНТ
12:41, 24.04.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Регионални

50 са доказаните досега случаи на COVID-19 във Видин. Няма други положителни проби в Дома за възрастни хора в село Гара Орешец, където заразата е установена сред четирима от възрастните.

Трима от тях са в стабилно състояние, единият е в по-тежко, но засега не се е наложило да бъде интубиран, казаха от здравната инспекция. Заразата се е разпространила след като един от домуващите е бил лекуван в неврологията на болницата във Видин.

Повечето от заразените са медици и техни близки. Знаем и за две деца с доказани положителни проби, но при тях няма симптоми.

Все още не е приключвало тестването на целия медицински персонал на болницата, който е от 380 души.

Изследват се всички, след като бяха установени 9 случая на медици от отделението по неврология и то спря прием, тъй като там няма кой да работи.

Заразени има и в кардиологията, спешното отделение и отделението по вътрешни болести.

Засега няма опасност, заради недостиг на кадри да затворят и други отделения, но все още се очакват резултатите на всички медици, ни уверяват здравните власти.

Д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ-Видин: Проблемът е, че колегите в началото подцениха този проблем, но вече всичко е оправено. Знаят за какво става на въпрос. Личните предпазни средства се употребяват на сто процента. Болницата е снабдена с такива, така че няма да има проблеми от тук насетне.

Д-р Ивета Найденова, прокурист на МБАЛ „Св. Петка": Пробонабирането още не е завършило, тъй като персонала ни е доста много като численост. Днеска продължават да се взимат проби, които вече ще са последната пратка към Националната реферетна лаборатория. Ще се изпрати днес и всички материал за проби, който е взет и на бърза помощ. В края на седмицата се надявам всички резултати да са готови и да направиме, така да добиеме реална представа за обстановката в болницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория с жест към победителя на Евровизия 2019 Дънкан Лорънс в онлайн концерт на Евровизия тази вечер
Виктория с жест към победителя на Евровизия 2019 Дънкан Лорънс в онлайн концерт на Евровизия тази вечер
Километрично задръстване на един от изходите на София
Километрично задръстване на един от изходите на София