НОВИНИ

Пожарът край хисарското село Михилци е овладян

bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 31.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът край хисарското село Михилци е овладян. Изгоряха около 250 дка борова гора и над 150 дка земеделска земя. Огънят стигна почти до дома за жени с умствена изостаналост в град Баня, но до евакуация на хората не се стигна. В гасенето се включиха военен хеликоптер и 42-ма военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирано бригада в Карлово.

Огънят най-вероятно е тръгнал от запалили се сухи треви. Над тях преминава магистрален електропровод. Пламъците бързо обхванаха труднодостъпната местност.

"Съществува опасност от разрастване, защото има гъста растителност от къпина, която не позволява да се намесим, да гасим ръчно", каза Добромир Иванов - директор на ДГС-Хисаря.

"Очаквахме, че ще го спрем долу в дерето, но прехвърли и отиде от другата страна и в момента, ако не дойде хеликоптер, много трудно ще го спрем. Ако изтървем пожара, има опасност да отиде до помпената станция, която е на ВиК и помпите, които карат водата в Хисаря", каза Пенка Ганева - кмет на Община Хисаря.

Шест екипа огнеборци и хеликоптер гасят пожар между Карлово и Хисаря

Огънят почти стигна до дома за жени с умствена изостаналост в град Баня.

"Уведомил съм фирмата, която предлага социалната услуга, ако се налага да подготви... ще ги евакуираме в защитеното жилище в Баня и в други места, които са на общината", каза Емил Кабаиванов - кмет на Община Карлово.

Кметовете на Хисаря и Карлово поискаха в гасенето на пожара да се включи военен хеликоптер и военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада в Карлово, заради голямата площ, която е обхванал.

"Предизвикателството е недостъпния терен, за съжаление с техника няма как да се качим по тези хълмове. Личният състав, цялата тежест ще я изнесе на плещите си с тупалки и с оборудвани пожарогасители", каза бригаден генерал Маргарит Михайлов - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

През нощта на място ще дежурят екипи на пожарните служби и горските стопанства в района, за да следят за възпламеняването на тлеещи огнища.

Вижте повече в прякото включване на Станислава Христозова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хосе Мария Бакеро: Продължавам да вярвам в отбора
Хосе Мария Бакеро: Продължавам да вярвам в отбора
Колоездачната обиколка на България през 2024 г. ще стартира от Шумен
Колоездачната обиколка на България през 2024 г. ще стартира от Шумен