НОВИНИ

Чистотата на морската вода - какво показаха проверките на РЗИ и "Активни потребители"?

Тереза Кънчева-Василева
от Тереза Кънчева-Василева
19:17, 31.08.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Разминавания в резултатите след последното изследването на морската вода - пробите на Асоциация "Активни потребители" отново отчитат замърсяване на водата на "Попския плаж" в Царево. Съвместната им проверка с РЗИ-Бургас беше в понеделник, но въпреки това отново данни, които показват са различни. От Министерството на здравеопазването заявиха за "По света и у нас", че стойностите на водата са в норма и няма нужда да се забранява временно или постоянно къпане във водата на определени плажове по Черноморието.

Отчетените стойности на ешерихия коли във водата са 15 пъти по-високи от лимита. От последната проверка са установени 7867 клетки на бактерията в 100 мл морска вода. Това показват данните на асоциация "Активни потребители". Според тях, това се дължи на различният метод, който използват при вземането на пробите с РЗИ-Бургас.

С едно изречение е описано, че проби се вземат от един метър дълбочина на морето и 30 сантиметра от повърхността, ние вземаме по този начин пробите, а РЗИ-Бургас ги взима от прибоя. Това е много съществена разлика, защото пробите, които се взимат от прибоя имат значително количество пясък, водорасли, а и всички знаят какво се върти в прибоя. Това коренно изменя показателите и да не говорим какво измерват в тази боза при прибоя", каза д-р Сергей Иванов - микробиолог от Асоциация "Активни потребители".

Данните на РЗИ-Бургас показват 176 единици в сто милилитра вода ешерихия коли, което установява наличие на микробиологично замърсяване, но в рамките на допустимите стойности. У нас качеството на морската вода се определя от 16 резултата, направени през целият сезон. Според Министерството на здравеопазването няма причина за ограничаване на къпането на туристите.

"Резултатите са готови 48 след вземането на пробите. След като се установи резултат, който буди съмнение РЗИ предприема незабавно мерки за ограничаване и ползването на водата за къпане, като съответно за временно или постоянно според резултата или причината. Успоредно с това се извършва и пробонабиране в рамките на третия ден след взимане на пробата, за да се установи дали замърсяването е преустановено. Към настоящия момент такъв механизъм ние не сме прилагали, тъй като нямаме основание да считаме, че има зони за къпане спрямо, които може да се наложи забрана за къпане", обясни Илия Тасев - директор на Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол".

Всички резултати от проби, които са правени до този момент са публикувани в сайта на РЗИ-Бургас. От министерството са категорични, че не е констатирано опасно замърсяване за хората.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колоездачната обиколка на България през 2024 г. ще стартира от Шумен
Колоездачната обиколка на България през 2024 г. ще стартира от Шумен
Тони Дечев се завърна начело на БК Ямбол
Тони Дечев се завърна начело на БК Ямбол