Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Пожарникари призоваха за законови мерки срещу нелегалната сеч

от БНТ
23:19, 17.09.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

За да бъдат опазени горите в България, е нужна нова законодателна инициатива. Около това мнение се обединиха пожарникари, които обсъдиха проблемите в сектора във Варна.

Основна причина за унищожението на горите са палежите. Според експертите с дългогодишен стаж в системата на противопожарната безопасност, 98 процента от всички пожари в горите стават след човешка намеса. Друга причина е сечта.

Нерегламентираното обезлесяване налага да се предприеме законодателна инициатива за компенсаторна програма, която да гарантира засаждане на повече млади дървета.

"Тази сеч, която се извършва, това е от много години и не знам защо инстанциите си затварят очите за това нещо - то е очевидно, в много райони на България, че има такъв проблем. Всички виждат, че камиони с трупи се изнасят, че се прокарват безброй пътища в гората, и никой нищо не прави", казва Милена, учредител на Гражданско сдружение "България си ти".

"Цялата периферия на гората, особено тази, която е в червената книга, да бъде наблюдавана с дронове и с камери. Както наблюдаваме улиците, така трябва да наблюдаваме и най- ценното нещо в нашата държава - горите", смята Димитър Куцаров, председател на Гражданско сдружение "България си ти".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предупреждение за силен, на места и временно бурен вятър днес
Предупреждение за силен, на места и временно бурен вятър днес
След ураганната буря: Поморие остава без ток поне 24 часа, километрични опашки на пътя за Бургас
След ураганната буря: Поморие остава без ток поне 24 часа, километрични опашки на пътя за Бургас