НОВИНИ

ПП-ДБ със свое предложение за отпадане на дерогацията за руски петрол

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:49, 25.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
асен василев отнемането концесията росенец добре обмислено
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" - "Демократична България" направи свое предложение за отпадане на дерогацията на "Лукойл" за руски петрол. Според тях трябва да бъде даден срок от 30 дни до края на август, за да се направи анализ и да се реши дали да отпадне дерогацията.

По-рано днес депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев поиска в седемдневен срок след приемане на бюджета да бъде отменена дерогацията.

Снимки: Десислава Кулелиева

Остро възразиха срещу двете възможни решения от БСП.

"Казахме, че няма да решаваме такива въпроси, не знам какво си представят колегите, всъщност се предлага България да помоли ЕС да я накаже икономически. Искат да звъним на Брюксел, че искаме да ни накаже", каза Румен Гечев.

Дерогацията за внос на руски петрол по море важи до 2024 година. Дотогава бургаската рафинерия трябва да премине към алтернативно гориво.

Очаква се поправката да бъде подкрепена и от ДПС.

"Както чухте бюджетът не е спечелил нищо от дерогацията, но през месеците, които ползваме дерогацията, печалбата на компанията минават през Лихтенщайн и финансират режима на тази война. Нямаме икономическа изгода от дерогация. Затова са тези текстове, утре и без условие, имеративно, не ни е нужно разрешение", каза Йордан Цонев, ДПС.

"Разбирам, че живеем в страх, на практика сме в този блок и трябва да следваме какво се случва в него. Но без да отчитаме собствените си интереси. Ние не сме в блока, ние сме в мазето. Да поемем тоя риск, да останем без горива и да струват 4 лева". Най-малкото трябва да си изчислим загубите, да имаме малко смелост да отидем в Брюксел и Вашингтон и да представим рисковете си и загубите и съм сигурен, че нашите партньори биха били загрижени за нас", каза Деян Николов, "Възраждане".

"Честно казано този дискусия трябваше първо да се проведе в енергийна комисия. Ще подкрепим отпадането на дерогацията, но не за сметка на българския народ. Искаме МС да подготви анализ какви ще бъдат последствията", каза Венко Сабрутев, ПП-ДБ.

"Технологично "Лукойл" може да заработи с друг петрол, но това може да обгази Бургас. Голяма част от руския петрол остава на пазара в страната. Много ми е интересно, към вас ГЕРБ "Лукойл" са натрупали загуба 12 години по време на вашето управление и затова не плащат данъци. Готово ли е финансовото министерство да се лиши от 180 млн. лева от "Лукойл", каза Тошко Йорданов, ИТН.

"Това е изключително сериозен въпрос, това което казахте и за рафинерията и за възможността да се доставя петрол. Би трябвало да си обследва ситуацията, но знаете какво се случва на Босфора. Трябва да се анализира, първо трябва да се види какво означава за пазара на енергия, да се повдигнат няколко важни въпроса, защо не е внесен данък свръхпечалба и вноските във фонда за енергийна сигурност", каза Асен Василев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Иванов, ПП-ДБ: 24 май е най-големият успех в историята на нашата държава
Йордан Иванов, ПП-ДБ: 24 май е най-големият успех в историята на нашата държава
България настоява за мерки, свързани с преработването на слънчогледа от новата реколта
България настоява за мерки, свързани с преработването на слънчогледа от новата реколта