НОВИНИ

ПП-ДБ-СС приветства решението на областния управител за комисиите в СОС

Никой не е над закона, коментират общинските съветници

Борис Бонев
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:04, 15.02.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Връщането на решението на Общинския съвет от извънредното заседание от 8 февруари като незаконосъобразно е правилно" - така от Продължаваме Промяната - Демократична България и Спаси София коментират решението на областния управител на София относно комисиите в Столичния общински съвет.

По-рано днес областният управител Вяра Тодева върна решенията за назначаване на ръководства на комисиите в местния парламент заради "съществени процедурни нарушения". Комисиите бяха избрани миналия четвъртък след като общинският съветник Карлос Контрера от ВМРО представи доклад с предложения за разпределение на комисиите. Това се случи на извънредно заседание непосредствено след избора на председател на СОС - Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС.

ПП-ДБ-СС, които са и най-голямата група в общинския съвет, останаха недоволни от разпределението на комисиите, тъй като получиха само една - тази по международно сътрудничество и европейски програми. Те заявяват, че проведеното извънредно заседание е било незаконосъобразно.

"Въпреки че ние многократно предупредихме по време на самото заседание, че процедурата грубо се нарушава, всички останали толкова бързаха да си разпределят комисиите на тъмно, че погазиха всички правила и добри практики и гласуваха за провеждането на незаконосъобразно извънредно заседание” - казва Борис Бонев, председател на групата на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет.

От групата поясняват, че за всички решения, различни от избор на председател и заместниците му в СОС, се провеждат редовни заседания всеки втори и четвърти четвъртък от месеца. Съгласно Правилника може да се проведе и извънредно заседание, което може да бъде свикано от ⅓ от общинските съветници с мотивирано искане, като се предложи конкретен дневен ред. Уведомяването на общинските съветници за извънредни заседания на СОС се извършва с писмена покана не по-късно от 3 дни преди деня на заседанието, като срокът за запознаване с материалите е същият. В изключителни случаи съветниците трябва да разполагат с материалите не по-късно от 16 часа на деня преди заседанието.

Общинските съветници допълват, че "съветниците от новото мнозинство" неправомерно са гласували да има среднощно заседание.

"Разбира се, че Областният управител ще изпълни своите задължения и ще върне решението. Никой не е над закона. Новото опозиционно мнозинство показа как работи - без принципи и без морал. Наш основен приоритет е работата за София по същество да започне, затова ще настояваме действията на Съвета да бъдат прозрачни и законни", заключава Димитър Шалъфов.

Взаимните обвинения за нови "сглобки" и "коалиции" в СОС текат от няколко седмици насам - първо заради невъзможността на общинските съветници да си изберат председател 7 пъти подред, а после - и заради разпределението на комисиите.

Вижте цялата позиция на ПП-ДБ-СС ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сезен Белберова и Ванеса Георгиева отпаднаха в репешажите на европейското по борба
Сезен Белберова и Ванеса Георгиева отпаднаха в репешажите на европейското по борба
Артур Платек: Целите пред Ботев Пд остават седмото място, Купата на България и да играем в Европа
Артур Платек: Целите пред Ботев Пд остават седмото място, Купата на България и да играем в Европа