НОВИНИ

Правила и мерки за пътуване до Сърбия

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:25, 30.04.2021
12890
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Сърбия е сред най-желаните от българите дестинации за празниците. Заради пандемията организираните посещения сега са по-малко.

Сърбия е сред малкото балкански държави, в които влизаме без PCR тест. Това, което затруднява обаче българските туристи при връщането им в България, е, че се изисква такъв тест.

Ако сме били в Сърбия до три дни, той може да е правен в България или в Сърбия, но, ако сме стояли по-дълго, задължително е той да е от сръбска лаборатория.

Границата при Калотина днес изглежда съвсем различно в сравнение с почивните дни преди пандемията. Тогава по празниците тук имаше опашки от български автомобили и автобуси, които искаха да преминат от България към Сърбия с цел почивка. Сега груповите пътувания са забранени, а частните автомобили са съвсем малко.

Пограничните ресторанти и кафенета при Калотина са полупразни.

"Няма нито туристи, нито пътуващи. През други години минаваха поне гастарбайтери за Турция, но сега и те намаляха", заяви Людмила Любомирова, управител на ресторант.

Минават рейсове, но те са пълни едва на 30%.

В близките до България градове Пирот и Димитровград е трудно да се намерят българи, дошли за празниците. Още повече, че до 8 май сръбските ресторанти ще работят само навън и вътре не се допускат посетители.

"Преди короната българите идваха постоянно всеки уикенд, беше пълно. Сега просто няма никой. Жалко, но няма никой", допълни Душица Средоевич, управител на ресторант в Димитровград.

"Ние сме познати в Цариброд по това, че българите много идват тук и купоните са до рано сутрин и всички са доволни, но сега коронавирусът така направи, че развали това купонясване", добави Станислав Маринков, собственик на хотел и ресторант в Димитровград.

В Пирот и Димитровград все пак са доволни от вчерашното разхлабване на мерките за излизане от Сърбия.

От днес връщането в България може да става и срещу документ за завършена ваксинация срещу COVID-19 или удостоверение, че вече сме преболедували коронавируса.

И тъй като много от ресторантите и хотелите в Сърбия още от миналата година имат резервации от българи, сръбските домакини се надяват, че до края на великденските и гергьовските празници българите ще се завърнат в сръбските курорти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свършиха ваксините в Индия
Свършиха ваксините в Индия
Трагедията в Израел: 45 души загинаха, над 150 са ранени по време на религиозен фестивал
Трагедията в Израел: 45 души загинаха, над 150 са ранени по време на религиозен фестивал