НОВИНИ

Трагедията в Израел: 45 души загинаха, над 150 са ранени по време на религиозен фестивал

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:05, 30.04.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Трагедия в Израел. 45 загинали и 150 ранени по време на религиозен фестивал на връх Мерон, задушени и стъпкани в блъсканица, причините, за която се разследват.

Премиерът Нетаняху нарече случилото се една от най-големите катастрофи в историята на Израел и обяви ден на национален траур в неделя. Съболезнования изпращат от цял свят - включително българският премиер в оставка Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева.

Най-голямото събиране на хора в Израел от началото на пандемията се превърнало в кошмар. По първоначални данни причина е рухването на конструкция за посетителите. Има и версия за лавинообразно подхлъзване на хора по стълби.

Властите са разрешили присъствие на 10 000 души, но на място е имало около 100 000. Само наетите автобуси са 650. Някои от жертвите още не са разпознати.

Няма пострадали български граждани при инцидента в Израел

"Отначало парамедиците се разтичаха, после настана някакъв хаос, имаше полиция, писъци, голяма бъркотия. След половин час приличаше на самоубийствен атентат. Изнасяха хора на носилки", заяви Хаим Коен.

Очевидци критикуват действията на полицията. Според тях инцидентът е станал след като силите на реда са блокирали пасаж, широк три метра. Така се е стигнало до огромно струпване на хора на малко пространство и без изход.

"Ще проведем цялостно, сериозно и задълбочено разследване, за да не допуснем повторение на подобно бедствие. Ще обявя ден на национален траур в неделя. Нека се обединим с тъга за семействата и молитва за здравето на ранените", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

На фестивала мъжете и жените са разделени, видеокадри от събитието показват, че блъсканицата е станала в мъжкия сектор.

Бойко Борисов изказа съболезнования на Израел заради трагедията в Мерон

Ежегодният религиозен празник на връх Мерон продължава цяла нощ с молитви, танци и огньове край гроба на равин, живял през Втори век след Христа.

Той е смятан за автор на кабалистичния труд Зохар - основа на еврейската мистика. Преди пандемията празникът е привличал стотици хиляди вярващи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правила и мерки за пътуване до Сърбия
Правила и мерки за пътуване до Сърбия
Максималните температури още ще се повишат, достигат 31 градуса
Максималните температури още ще се повишат, достигат 31 градуса