НОВИНИ

Максималните температури още ще се повишат, достигат 31 градуса

bnt avatar logo
от БНТ
21:59, 30.04.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Все по-топло време у нас с типично летни температури - 30° в Кюстендил и Гоце Делчев, 29° в София, Пловдив и Сандански. Чувствително по-ниски останаха на места на морския бряг - 25° в Бургас, във Варна - едва 17°.

Причината за затоплянето у нас е мощен пренос на по-топъл въздух от Африка, с който се пренася и сахарски прах към Югоизточна и Източна Европа, включително и към Балканите.

През нощта ще продължи да духа слаб до умерен южен вятър. Минималните температури ще бъдат между 10 и 15 градуса, в София около 13°.

Максималните температури още ще се повишат и ще бъдат между 26° и 31°, като по-ниски ще останат за пореден ден на Черноморието: от 21° до 25°. Ще бъде предимно слънчево, след обяд на отделни места в западните райони от страната ще превали и прегърми.

В планините в следобедните часове ще се развива купеста облачност и на отделни места също се очакват превалявания и гръмотевици. Ще бъде ветровито с умерен, временно силен югозападен вятър. Температурите в курортите ще се повишат чувствително: от 13° на Алеко до 20° в Боровец и Пампорово.

Слънчево ще бъде утре в източните и южните райони от Балканите. В северозападните райони от полуострова ще има значителна облачност и на места там ще превалява дъжд.

Валежи ще има също на Британските острови, Западна Европа и Италия, като в следобедните часове на много места ще са значителни. На Скандинавския полуостров и по-голямата част от Източна Европа ще преобладава облачно време, с валежи от дъжд, в северните райони от сняг.

У нас в неделя ще бъде още по-топло. Ще бъде предимно слънчево, но не са изключени и райони със следобедни превалявания.

Захлаждане, проливни валежи и силни гръмотевични бури се очакват в понеделник.

Във вторник максималните температури ще бъдат още по-ниски, но ще вали вече главно в Южна България. В сряда ще започне затопляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трагедията в Израел: 45 души загинаха, над 150 са ранени по време на религиозен фестивал
Трагедията в Израел: 45 души загинаха, над 150 са ранени по време на религиозен фестивал
145 години от Априлското въстание: Започнаха честванията в Клисура
145 години от Априлското въстание: Започнаха честванията в Клисура