НОВИНИ

Правната комисия прие промените, които определят мерките след извънредното положение

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:34, 07.05.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Правната комисия одобри на първо четене промените в закона за здравето, като
преходните и заключителните разпоредби към него променят и някои други закони. "За" проекта гласуваха 14 души, 7 се "въздържаха", нямаше "против".

Промените дават възможност на министъра на здравеопазването да обявява "извънредна епидемична обстановка" на територията на страната или даден регион, както и да определя необходимите мерки при такива кризисни ситуации.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: И недопускане влошаването на епидемичната обстановка в страната, а така също и подготовка на лечебните заведения, ако се увеличи натиска върху здравната система.

Патриотите подкрепят промените, но настояват да се конкретизира какво означава "извънредна епидемична обстановка".

Стоян Божинов - ПГ на "Обединени патриоти": Трябва да има обективни критерии, при които да бъде обявена тази обстановка и да бъде включена в закона.

БСП признават, че има и добри предложения в проекта, но имат съмнение дали правомощията,които се дават на здравния министър не влизат в противоречие с Конституцията. При гласуването се въздържаха.

Крум Зарков - зам.председател на ПГ на "БСП за България": Ще направим предложения за подобряването му между първо и второ четене.

Промените в закона предвиждат по-голямата част от социално-икономическите мерки за преодоляване на кризата от коронавируса, да продължат да действат още два месеца, а някои и до края на годината. Мярката 60 на 40 ще продължи до края на юни. След 13 май се възстановява работата на съдебната система. Остават обаче ограниченията за частните съдебни изпълнители да налагат запори и принудителни вземания. ГЕРБ подкрепят проекта.

Красимир Ципов- зам.председател на ПГ на ГЕРБ: Трябва да продължим подготовката да посрещнем различните предизвикателства,пред които сме изправени и най-вече да гарантираме адекватните здравни, медицински грижи за българските граждани.

Утре промените в Закона за здравето ще бъдат обсъдени и в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват младеж от Карлово, изчезнал около водопад Сучурум
Издирват младеж от Карлово, изчезнал около водопад Сучурум
18 нови случая на COVID-19 у нас
18 нови случая на COVID-19 у нас