Едва 60 на сто от заведенията в Русе ще отворят врати, след като бяха свалени ограниченията. Данните са на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в града. Останалите ресторанти не разполагат с летни градини и за тях спазването на противоепидемичните мерки е невъзможно.
Заведението на Красимир Иванчев работи от вчера, но хората, които се осмеляват да седнат в него, не са много.
Красимир Иванчев - председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: Плахи са, два месеца вече е извънредното положение и са уплашени... да не би случайно да се заразят.
Като председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев смята, че собствениците, които са използвали мярката 60/40, по-трудно ще отворят, защото трябва да издържат целия си персонал при ниски обороти. Според него в бранша има основания за протест.
Красимир Иванчев - председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русe: Отделно махането на определен брой маси също затруднява допълнително персонала, защото той работи на по-голяма площ, а пък обслужва по-малко клиенти.“
Прогнозите на бранша са, че поне 6 месеца или година ще са нужни, за да се възстанови потокът от клиенти в заведенията.
Автор: Виолета Никифорова, Тихомир Стоичков